tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Lankojen päättelyä

Edit: Sari oli kommentteihin vielä lisännyt hyvän vinkin liittyen tähän päättelytapaan, niin hyvän, että lisään sen tähän:

"Tuo on tosi kätevää, kun ei tarvitse jälkikäteen neulan kanssa pujotella, mutta oma 'kantapää' on kertonut, että liian lyhyeksi langanpäitä ei kannata jättää - varsinkaan liukkailla langoilla ettei purkaannu. Mie yleensä otan uuden langan mukaan hyvissä ajoin ennen kuin vanha loppuu ja vaihdon jälkeen kuljetan sitten vanhaa uuden mukana. Seuraavalla kerroksella käännän langanpäät vielä kulkemaan vastakkaiseen suuntaan varmuuden välttämiseksi."

Kommenteissa oli kovasti kyselty Riemusukkien päättelytapaa ja yritän nyt sitä selventää kuvin ja sanoin. Tein sitä varten mallitilkun, kun en enää voinut asiaa näyttää sukkien nurjaa puolta näyttämällä.




Tässä siis väriä on jo vaihdettu, on menossa 1. kerros uudella värillä.

Tältä tuo sama näyttää nurjalta puolelta. Päättelen aina ensin sen värin, joka jää pois käytöstä eli tässä tapauksessa tuo oranssi. Jokaisen silmukan jälkeen kiepsautan langan neulottavan langan ympäri (noin 7-10 silmukan verran). Muista ekan silmukan kohdalla kiristää lanka niin ettei se jää löyhälle.

Tässä näkyy sama asia, ehkä vähän selvemmin.

Mallitilkku on tehty tasona ja toinen langanpää jää siis pääteltäväksi vasta seuraavalla oikealla kerroksella, mutta se ei haittaa, väli ei jää liian pitkäksi. Eli kun olen seuraavaksi taas oikeaa puolta aloittamassa, teen saman punaisella langalla (muista kiristää lanka tarpeeksi tiukalle aloittaessa).
Jos neuloo esim. sukkaa, päättelyn voi tietysti tehdä heti seuraavalla kerroksella kun tulee langanpään kohtaan.



Tässä molemmat värit on päätelty, en vain ole vielä katkaissut langanpäitä. Kannattaa vähän venyttää neulosta ennen kuin katkaisee langan päät, koska jos päätelty lanka on kovin tiukalla, se voi jäädä liian lyhyeksi (kantapään kautta opittu sekin...).

Yritin netistä etsiä kuvallista materiaalia, mutta kaikki lankojen päättelyyn liittyvät jutut joissa kävin, oli ihan outoja. Kuten vaikka Käspaikan ohje jossa langat tosiaan solmittiin ja sitten pääteltiin!! Minä en ainakaan ikinä ole solmuja tehnyt langanpäille!:-o


Omasta kirjahyllystäni löytyi kuitenkin kirja, josta muistin saaneeni kai jonkinlaisen idean tähän omaan päättelytapaani. Eli olen lukenut aikoja sitten Fassettin päättelytavasta ja asia on jäänyt hautumaan, koskaan en ole sitä kokeillut ennen. Mutta nyt asia tuli mieleen ja kyllähän se vähän muistuttaa tätä. Tosin Fassettin ohjeissa päätellään langanpäät samalla kertaa. Onhan se nopeampaa, mutta toisaalta kohdasta tulee paksumpi kin jos ne päätellään eri kerroksella. Tässä kuva:

Vielä yksi hauska juttu Riemusukissa oli, menetelmä, jota yleensä käytän jos teen resoriosaan raitaa: kun vaihdan lankaa, neulon 1. kerroksen uudella värillä aina kokonaan oikein, enkä joustinta. Siten raitakohta on mielestäni siistimpi. Ko. idea on lainattu Nicky Epsteinilta, jonka kirjoissa asia on kai kaikissa missä raitaa on resorissa. Kannattaa kokeilla!


Ja lopuksi vaativan käsityötunnin päätteeksi pikku välipala: ihanan herkullisia lankoja, jotka on mallailtu Ruskahuivini päälle:

Tänään tuli paketti Kestovaippakaupasta: ihanaa syksynväristä Loftia - varustaudun siis jo syksyyn ajoissa;-) Houkutuksen sain Kanervan blogista, jossa oli neulottu ihanat villikset ko. langasta. Oli ihan pakko ostaa samaa lankaa, tosin eri värisenä...






9 kommenttia:

  1. Anonyymi2:59 ip.

    Tämähän on äärimmäisen kätevä tapa sukkiinkin lankojen päättelyyn värivaihdoksen yhteydessä! Vastaavaa käytän itse kirjoneuletta tehdessä. Siinä tosin on minulla ainakin ollut se ongelma, että jos ei kiristä oikein tms. niin väärä lanka kuultaa helposti takaa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi3:46 ip.

    Ihan uusi päättelytapa minulle! Kiitos kun jaoit sen :)

    Mitäs aiot Loftista neuloa? Oli kyllä valtavan ihanaa lankaa.

    VastaaPoista
  3. kanerva: En tiedä vielä Loftista, taidan jätä ne ihan suosiolla odottamaan syksyä ihan oikeasti:-) Piti vain saada ne heti hypisteltäviksi:-)

    VastaaPoista
  4. Siis mä käytin tuota taktiikka ennen kuin aloin näissä blogiympyröissä pyörimään, sitten jäi pois, kuna ajattelin, että on jotenkin väärä tapa päätellä/ langat purkautuu helpommin.

    Ehkä senkin takia jätin pois, kun päättelin molemmat langat samalla kertaa ja päättelykohdasta tosiaan tuli paksu, miksiköhän ei koskaan tullut mieleen, että ne tosiaan voi eri kerroksillakin päätellä. No ehkä tulee tuo otettua taas käyttöön jossakin raitaneuleessa, varsinkin kun tietää että joku muukin tuota tekniikkaa käyttää...

    VastaaPoista
  5. Anonyymi12:15 ip.

    Iso kiitos päättelyohjeesta. Pitääpä heti kokeilla sitä, kun seuraavassa neuleessa tulee langanpätkiä vastaan :P Sitten ei tarvitsis enää koskaan odotella langanpäättelykeijun vierailua (ei ainakaan yhtä kauan kuin nykyisin). Jostain syystä keiju käy mun luona nihkeesti :O

    T: Iipi - aloittelijaneuloja

    VastaaPoista
  6. Anonyymi2:39 ip.

    Kiitos tuosta päättelyohjeesta. Itse olen aina kammonnut raitajuttuja kun pääteltävää on niissä niin paljon, mutta tuon avulla voisin taas kuvitella raitajuttujakin tekeväni.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi8:41 ip.

    Tuo on tosi kätevää, kun ei tarvitse jälkikäteen neulan kanssa pujotella, mutta oma 'kantapää' on kertonut, että liian lyhyeksi langanpäitä ei kannata jättää - varsinkaan liukkailla langoilla ettei purkaannu. Mie yleensä otan uuden langan mukaan hyvissä ajoin ennen kuin vanha loppuu ja vaihdon jälkeen kuljetan sitten vanhaa uuden mukana. Seuraavalla kerroksella käännän langanpäät vielä kulkemaan vastakkaiseen suuntaan varmuuden välttämiseksi.

    VastaaPoista
  8. Anonyymi12:22 ap.

    Mahtava vinkki!! Kiitos :)

    VastaaPoista
  9. Siis päätettävä lanka juoksee seuraavan kerroksen silmukoiden sisällä?! kenen mielestä tämä oli vaikeata..=) en ymmärrä...

    VastaaPoista

Kommentti tulee julkaistuksi kun blogin omistaja on hyväksynyt kommentin. Kiitos kommentistasi :-)