Tämmöisiä liemiä keittelin juhannuksena ja kivaa oli! Toki sitä tuli muutenkin juhannusta vietettyä, mutta hyvinhän sitä pystyy samalla keittelemään väriliemiäkin:-) Vasemmalla kattilassa on lupiininkukkia, tällä kertaa irrotin ne ihan kokonaan kukkavarsista, jotta ei tullut turhia vihreitä kasvinosia mukaan. Ja oikealla on suolaheinäliemi.
Tämä oli ehdottomasti tämän värjäyksen jännittävin osuus: vaalea turkoosiin vivahtava vihreä lupiininkukista!!! Olin ihan ihmeissäni kun kattilaa tuijottelin ja hämmentelin lankaa, kun lanka näytti oikeasti tulevan turkoosiksi (liemi kyllä olikin turkoosi, mutta aiemmin siitä tuli silti lehmuksenvihreää). Kyllä oli jännää nähdä lähtisikö väri huuhtelun yhteydessä, mutta ei, se ei todellakaan lähtenyt!!!:-)
Lupiinikukat + kupari
Käsittämättömintä oli se että olin ihan samalla tavalla värjännyt lupiinin kukilla kuparin kanssa ja nyt lopputulos oli ihan erilainen!! Mitään muuta eroa en keksi kuin että silloin aiemmin käytin kaupungin vesijohtovettä värjäykseen, ja nyt pehmeää ja kemikaalitonta kaivovettä. Johtuiko ero siitä???
Tässä kerien väriero näkyy selvästi:
Lupiininkukat + kupari
Tänään kun katselin toistovärjäyksen vyyhtejä, huomasin erään seikan jota en ollut ajatellutkaan: pasmalangassa näkyi värin vaihtuminen valkoiseen saakka (eli lanka oli siinä osittain värjääntynyt liukuen kohti turkoosia) ja mietin että ehkä väriä olikin liikaa jälkimmäisessä erässä!! Kaunis turkoosi tulikin vähemmällä määrällä lupiineja! Nyt en vain enää voi kokeilla sitä uudelleen, koska lupiinit ehtivät kukkia ennen kuin seuravaan kerran menen mökille, mutta varmasti kokeilen tuota heti ensi kesänä!!
Tässä lupiinilla värjätty lanka, jossa näkyy värin vaihtelu aika selkeästi.
Tässä ovat sitten koivun kaarnalla värjätyt langat. Käytin siis koivusta sen osan joka on heti valkoisen osan alla, se kaarna on voimakkaan punaisen ruskea. Sitä oli paljon saatavilla koska suuresta kaadetusta koivustamme sitä materiaalia tulee PALJON:-) Pilkoin kaarnoja, liottelin ja keittelin usemman tunnin, ja väristä tuli ihana pehmeä ruskea! Tätä on värjättävä lisää, niin kaunis ruskea siitä tulee. Oikealla on jälkiliemiväri, eli siitä tuli hieman vaaleampi kuin nuo kaksi vasemmalla olevaa.
Vasemmalla koivunkaarnalla värjättyjä 2 vyyhtiä, oikealla niiden jälkiliemi.
Koivun kaarnalla värjätty lanka: kaunis pehmeän ruskea väri.
Koivun kaarnalla värjätty lanka: kaunis pehmeän ruskea väri.
Värjäsin myös poimulehdillä ja koivunlehdillä, mutta niistä ei nyt ole vielä hyvää kuvaa. Otan kuvat kun olen langat ensin kerinyt siistiksi keriksi. Molemmista kuitenkin tuli kaunis keltainen väri, poimulehdestä vielä voimakkaampi kuin koivunlehdistä.
Neuloinkin vähäsen, mutta ei tullut edes yksi sukkapari valmiiksi, joten palaan siis kutimen ääreen tänä iltana;-)
7 kommenttia:
Ihanan värisiä lankoja jälleen!
Lurps, mitä värejä! Voisiko teidän kaivonne vesi olla hapanta? Se voisi selittää vihertävämmän sävyn, sillä kupari reagoi happoisuuteen.
Kauniita lankoja. En olekaan kokeillut lupiininkukilla (enkä lehdilläkään) värjäystä vielä. Tänään voisi mennä poimimaan, ja keittelemään liemiä, jos siitä tulee noin kauniita värejä.
Keitin koivun kaarnaa ilmeisesti liian vähän aikaa, kun sain vain vaaleanpunertavaa (tuon jälkivärisi mukaista) lankaa. Ensi kerralla täytyy keittää riittävän pitkään.
Onpa jännä että tuli noin ervärisiä noista vihreistä..voisko tosiaan se vesi vaikuttaa noin paljon? ehkä, jos on kovuudessa paljonkin eroa..
Mahtaisiko väriero johtua siitä, että nyt kerroit nyppineesi lupiinin kukista kaikki vihreät osat pois ja käsittääkseni sitten vain keittänyt ne siniset kukat.
Käsitin, että edellisellä kerralla olit laittanut niitä vihreitä varren osia mukaan...
nelmi: joo, se on varmasti ihan totta, mutta se että nyt juhannuksena tein uudelleen ihan samalla tavalla, väriero tuli silti:-)
Olen vieraillut jo monta kertaa ihastelemassa kasvivärjäyksiesi tuotoksia parin viikon sisällä. Hurahdus kun iski minuun ja kattilassa porisee tälläkin hetkellä keitos :)
Lähetä kommentti