torstaina, helmikuuta 14, 2008

Helppoa huovutusta

Vaikka olen useallakin huovutuskurssilla ollut ja muutenkin tehnyt huovutuksia vähän kaikenlaisilla konsteilla, tällä viikolla tuli opittua uutta Perhekerhossa. Eli tämä huovutus on helppo tehdä vaikka pientenkin lasten kera. Lapsethan tykkäävät läträtä veden ja saippuan kera ja pienessä astiassa tehtynä se sujuu hieman siistimmin;-)

Olen vastaavia kukkia ym. kuvioita tehnyt paljon vaikeammalla tavalla neulahuovuttaen tai märkähuouttaen siten että olen alkuvaiheessa jo yrittänyt muodostaa lopullista muotoa, mikä irtoavien villahaituvien kanssa on vaikeaa! Tämä uusi menetelmä nopeuttaa huovutusta paljon! Villalevy valmistuu helposti ja siitä on helppo leikata kuvioita, jotka lapsikin osaa huovuttaa käsiensä välissä!
Meinasin ensin vain selittää tämän, mutta miksei saman tien kuvien kera:1. Asettele villaa ristikkäin kuppiin (revi villaa irti isommasta villamöykystä), aika paksulti koska huovuttaessa villa tiivistyy paljon. Tällainen kuppi käy hyvin, mutta vielä parempi on jos on joku vielä matalampi kippo, esim. Creme Bonjour, joka on puolet tämän kupin korkeudesta. Laakeampikin kuppi käy ja ei-kertakäyttökippokin, jos vaan "uskaltaa" sitä käyttää Mäntysuovan kera;-)


2. Kaada kuppiin villan päälle mäntysuopavettä (reilusti lämmintä), jos menee liikaa, kaada pois, märkähuovutus on yleensäkin sellaista ei-pikkutarkkaa hommaa. Aloita huovutus sormin: eli töpöttele ja töki saippuoiduilla sormilla villaa tiiviiksi jonkin aikaa. Käännä levy välillä kun näyttää, että villa alkaa muotoutua laataksi.
3.Tässä villa on jo huopunut, mutta vielä voi jatkaa, jotta levy tulee tiiviiksi. Jos villasäikeitä irtoaa tässä vaiheessa, jatka huovutusta mutta voit tehdä sen jo käsien välissä kun villa pysyy koossa. Eli hankaa käsien välissä mäntysuovan kera voimakkaasti, huuhtele välillä niin kuumalla vedellä kuin kädet kestää ja lisää taas uutta saippuaa. Levyn ei tarvitse olla tasapyöreä, koska siitä leikataan kuitenkin kuvioita.4. Leikkaa sitten levystä kuvio vaikka pahvista tai paperista tehdyn kaavan avulla ja jatka huovutusta sen jälkeen käsien välissä kuten edellä. Tässä saippuan kyllästämä kukka:


5. Tässä jo tarpeeksi huopunut kukka, joka on huuhdeltu kunnolla. Jätä kuvio kuivumaan ja jatkokäsittele se myöhemmin!


6.
Tässä esimerkki kukkakuvion koristelusta: palanen heijastintarraa, ja muutama pisto mustalla villalangalla ympärille ja hakaneula taakse!

Ei tässä nyt periaatteessa muuta uutta ole kuin että tehdään levy, josta kuvioita aletaan leikata, mutta se oli mulle ainakin iso juttu!! Ei ole tullut mieleen aiemmin:-)


Vielä tällainenkin otus syntyi mäntysuovalla ja neulalla viimeistellen:-) Tuli söpö nallenpää jonka voi hakaneulalla kiinnittää jonnekin!19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä idea! Pitääkin kokeilla heti kun ehtii..

-maria- kirjoitti...

Kiitos vinkistä, tätähän voisi aika pientenkin kanssa kokeilla!

tiinaf kirjoitti...

Tuotahan pitää ehdottomasti kokeilla! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutten minäkään olisi tuota itse hoksannut. Neulehuovutus on tuntunut minulle aina niin hankalalta.

Villasukka kirjoitti...

Mainion tuntuista, pakko kokeilla heti kun ehtii ja muistaa...

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy tosiaan kokeilla tuota lasten kanssa, ollaan pääasiassa vain tehty palloja ja neulattu sydämiä.

Anonyymi kirjoitti...

Piti vielä kysyä aikaisemmin huovuttamastasi upeasta reikäisestä huivista, että onko se merinoa vai suomenlammasta?

Anonyymi kirjoitti...

Onpa loistava idea! Täytyy kokeilla. Neulahuovutusta en ole koskaan kokeillut, mutta perinteistä huovutusta kylläkin. Se on vaan sellaista läträämistä, ettei sitä ole kiva tehdä sisällä.

Pia Nore kirjoitti...

risulintu: reikäinen märkähuovutettu huivi oli merinoa!

Markka kirjoitti...

Märkähuovutus on huippukivaa läträämistä!

Mari kirjoitti...

Olipa hyvä idea! Kiitos!

Marja kirjoitti...

Tosi hyvä idea! Juuri metsästin netistä tietoa miten huovuttaa perhonen (haluaisin sen koristamaan yhtä huivia, mutta niin, että perhosen siivet ovat irti pohjasta eli en huovuttaisi sitä kokonaan kiinni pohjaan). Tällä tavalla se onnistuu! Ompelen vaan sitten valmiin perhosen keskikohdasta kiinni huiviin. Ihan huippua, alan heti kokeilemaan!!!! Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

mitenkähän onnistuisi ihan tuoreesta, käsittelemättömästä villasta?

JellixHell kirjoitti...

Tuo oli hyvä ohje! Kiitos, meinaan sain hauskoja pääsiäis tipuja! :))

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä idis! koklaan:)

Anonyymi kirjoitti...

IHAN SAIRAAAAN HIENO TOI KUKKA SAIN TOSI HYVÄN IDEAN TÄSTÄ! EIKUN TEKEMÄÄN!!!!!! ;)))))))) :)))))) :DDDDD

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ohje ja menee toteutukseen! Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, eksyin blogiisi, kun etsin netistä neuvoa. Olen kiinnostunut aloittamaan huovuttamisen kansalaisopiston kurssilla, mutta olen niin ummikko etten edes tiedä mistä kannattaa käydä ostamassa kurssille villalankaa ja kuplamuovia. Ajattelin tehdä saunahatun =) mietin voisitko sinä suositella jtn liikettä tms?

Pia Nore kirjoitti...

Hei anonyymi: Et maininnut oletko Jyväskylästä vai jostain muualta, mutta yritän auttaa. Jos olet saunahattua tekemässä, luulisin että tarvitset huovutusvillaa langan sijasta. Sen ostopaikkaa en tällä hetkellä osaa varmaksi sanoa täällä Jyväskylässä, mutta yleensä kansalaisopiston kursseilla voi paikan päältä ostaa juuri tarvitsemansa annoksen villaa. Se on ehkä vähän kalliimpaa, mutta helppoa! Kuplamuovia olen itse ostanut ainakin Etolasta metreittäin.

Annika kirjoitti...

Loistava vinkki! Suurkiitokset!