maanantaina, maaliskuuta 17, 2008

Talvilomatunnelmia

Talviloma on nyt vietetty ja kyllä se virkisti kaikin puolin! Oli ihanat säätkin, ei olisi paremmin voinut säät osua:-) Tallinnassa oli keväisen lämmintä: +12 astetta ja aurinkoa (onneksi minulla oli kevättakki mukana, olisin muuten sulanut!!):


Lounastimme yhtenä päivänä ravintola Olde Hansassa ja se oli kaiken kaikkiaan tosi upea elämys, myös ravintolan WC! Ravintola on alla olevassa kuvassa oikealla, tosin sisäänkäynti ei näy, koska se jää kulman taakse...

Tässä Olde Hansan sisäkuvaa, vaikka se taitaa monelle ollakin tuttu paikka, minä vain olin siellä nyt ekaa kertaa - ja varmasti menen toistekin! Keskiaikainen menu on todella herkullinen!!
Loppuloma menikin sitten talvisemmissa oloissa eli mökillä runsaiden hankien keskellä. Lomaan kuului lumiukkoja, makkaranpaistoa nuotiolla, saunomista lyhdyn valossa vihdan kera, pulkkamäkeä ja kaikkea mikä tuntui niin oikealta talvelta ja lomalta! Lunta tuli todella paljon ja oli postikorttimaisen kaunista:

Niin, Tallinnassa tein toki muutakin kuin kävin syömässä Olde Hansassa...;-) Viivyimme kaupungissa 2 yötä, eli aikaa jäi ihan mukavasti tehdä kunnolla ostoksia. Päättelin muiden neulojien kokemuksista, että parasta olisi mennä ensiksi Karnaluks-tukkuun, koska siellä kuitenkin olisi halvinta ja sen jälkeen voisi sitten katsella mitä muuta vielä tarvitsee.

Kristiinan ohjeilla Karnaluks löytyi ja jos ohjeet ei olisi olleet niin hyvät, en olisi uskaltanut varmaan mennä perille asti - oli se rakennus sen verran ei-lankakaupan oloinen ja vielä opasteet rakennuksessa aivan olemattomat. Kuljin tukkuun ihan kävellen keskustasta eikä matka tuntunut pitkältä ollenkaan, eli välttämättä ei tarvitse taksia/ratikkaa ym, jos aikaa on. Meinasin jopa mennä kadun kulman ohi, kun kuvittelin matkan olevan pidempi. Kävelin Virukeskuksesta Tartu mnt:tä pitkin, siten oli selkeintä löytää perille!

Mutta paikka löytyi ja näky oli kyllä aika uskomaton, sekaisinhan sellaisessa paikassa menee!! Lankoja, lankoja ja niin edullisia ja lisäksi kaikkea muutakin käsityötarviketta! Ei niitä hintoja oikein meinaa uskoakaan, etenkään niissä muissa kuin langoissa. Tässä Karnaluksin saaliini:

Kilon verran viininpunaista Cervinia Calzetteriaa (70% villaa, 30 % polyamidia), 336 kruunua. Ostin varmuudeksi reilusti, että voin tehdä rauhassa niin paljon palmikoita kuin vain jaksan - näistä tulee siis minulle jonkinlainen palmikkoneule.

Sukkalankoja: lilankirjavaa ja punakirjavaa Jiliä (100 % villaa) ja ruskeaa SchoellerStahlin Woll Hit Coloria (akryylisempi).

Ja vielä pikkutarvikkeita, joista vain osa kuvassa eli napit ja koristekuviot. Ostin myös koristenauhoja , muliinilankoja ja helmilankoja, mutta ne menivät jo muille käsityöläisille tuliaisina, enkä ehtinyt niitä kuvata. Hinnat oli aivan käsittämättömät, kun esim. tuollainen nappipussi maksoi 1 kruunun, eli käytännössä ei yhtään mitään. Koristenauha maksoi esim. 10 metriä euroiksi muunnettuna noin 1,20 euroa. Ostin myös Addin nallestopparit puikkojen päihin, nekin oli euroiksi muunnettuna jotain 3 euron luokkaa!

Lisäksi ostin tuliaissukkalangoiksi eri värejä tuota Cerviniaa, puoli kiloa. Sellainen saalis Karnaluksista:-)

Seuraavana päivänä oli vuorossa Liann Lõngadin etsiminen, onneksi olin printannut mukaan Kristiinan ohjeet ja huomasin siitä suunnilleen juuri kauppaan lähtiessä, että se onkin muuttanut ja onkin Kaubamajan B-osassa (B1-Galeriissa)! En tiedä millaiset tilat kaupalla aiemmin oli, mutta nyt ainakin paikka oli kiva, ja vastoin Kristiinan ohjeita, sinne kyllä pääsee sisäkautta myös Virukeskuksen kautta tosin vähän mutkitellen. Putiikin ainoa huono puoli oli, ettei siellä ollut ostoskoreja, mutta onneksi avulias mieheni suostui keräämään käsiinsä lankakeräröykkiön ennen kassalle menoa;-)

Liann Lõngadista ostin nämä:

Kolmea eri väristä ruskeaa Jiliä, haaveissa joku perinteisen kuvioinen villapusero itselleni. Ihanan lämpimät ruskeat sävyt:-) Määrä: 600 g.

Toinen satsi lankaa on myös villapuseroa varten, suurin osa tummaa harmaata (10kerää), vain muutama (2 kerää) vaaleampaa harmaa kuvioita varten. Lanka on Steinbach Wolle, 80 % villaa, 20 % polyamidia.

Liann Lõngadin kuitti katosi jonnekin matkalla, mutta langat maksoi euroiksi muunnettuna noin 60 euroa yhteensä.

Apollo-kirjakaupassakin(käsityökirjat 2.kerros) käväisin pikaisesti ja sieltä lähti mukaan tämä, tosi edullinen kirjoneulelapaskirja, hinta 150 kruunua. Kävin myös Virukeskuksen kirjakaupassa, mutta siellä neulekirjavalikoima ei ollut sen laajempi kuin Apollossakaan, ainakaan nyt.


Matkan lopuksi oli tarkoitus käyttää jäljelle jääneet kruunut Sadamarketin lankapisteissä, mutta kruunuja ei enää siinä vaiheessa kovin paljoa ollut, joten maksoin siellä sitten euroilla. Olisin ehkä saanut halvemmalla, en tiedä, jos olisin maksanut kruunuilla. Onko kellään tuosta kokemusta? Tässä Sadamarketin liukuvärjätyt vyyhdit:

1 vyyhti ruskeankirjavaa, 1 vyyhti punakirjavaa ja 3 vyyhtiä (noin kilo yhteensä) lilakirjavaa. En tiedä vielä mitä noista teen, mutta jotain ihanaa... ainakin yksi huivi, ehkä Revontuli.

Lomalla ei tullut paljon neulottua, joten valmiita neuleita ei paljon ole. Sekin mitä neuloin, purin kun en tykännyt (=sukan alku). Ne sukat kyllä valmistuivat eilen illalla, mutta niistä ei valitettavasti ole kuvaa yhdessä, tässä vain toinen poseeraa! Tein kyllä molemmat valmiiksi, mutta ne lähti uudelle saajalleen niin nopeasti etten ehtinyt kuvata. Mutta: niitä on kyllä kaksi;-)
Rinsessasukat
Lanka: Novita 7 veljestä JättiRaita
Puikot: 3,5 mm


Pirtti-neule on myös loppusuoralla, niin että se on varmaankin seuraava valmistuva neule!

7 kommenttia:

AnneM kirjoitti...

sadamarketissahan voi maksaa myös visalla tai electronilla. En nyt muista onko ne kurssit virallisen mukaan vai 15, mutta ei siinä nyt järisyttävää eroa tule -kun vaihtokulutkin täytyy ottaa huomioon. Mukavia ostoksia, karnaluks on jännä paikka ja siellä voisi kuluttaa tunnin jos toisenkin...

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan kuuloinen reissu. Itekin tein just naistenpäivän "aaton aattona" ja söin samaisessa Olde Hansassa!

Tuo Karnaluks täytyisi varmasti joskus kokea ihan itse. Totesitko saman kuin minä että Vanha Kaupunki oli kadottanut monta lankaa myyvää pistettään?

Mahtavat tuliaiset ja mitkä hinnat!

TeSa kirjoitti...

Ihan kuola valuu, emboa lähelle. Langat ovat hyvä sijoituskohde =)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, tätä raporttia odotettiinkin hartaasti!

Mervi - Lukuaikaa etsimässä kirjoitti...

Ihana lankasaalis on tullut matkalta mukaan. Olde Hansan vessa oli minullekin elämys, kun viime keväänä siellä ensimmäistä kertaa kävin - toki paikka muutenkin on miljööltään mieliinpainuva. Karnaluks on minulta vielä käymättä.

Pia Tuononen kirjoitti...

satua: itse asiassa tämä oli minulle eka lankaostosmatka Tallinnaan, joten en pysty vertailemaan... mutta ei kyllä vahingossa tullut yhtään lankakauppaa vastaan Vanhassa kaupungissa!

esikko: olde hansan vessa todella on erikoinen, etenkin kun menin sinne naperon kanssa jotta olisin vaihtanut naperolle vaippaa... oli aika hankalaa;-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva lukea, että kaupat löytyivät ja hyvä tieto on tuo, että Liann Lönngadiin pääsee myös tuota kautta. En ole vielä ollut siellä niin ohjeeni ovat siltä osin muilta luettua ja netistä katsottua tietoa. Kyllä se Karnaluks on hyvä paikka, toivottavasti eivät nosta hintoja kun kaikki edulliseksi kehuvat;)
Vanhasta kaupungista on ainakin Filati-kauppa Muurivaheella lopettanut, äskettäin saadun tiedon mukaan. Menenkin heti lisäämään blogiini tuon tiedon, ups kun on unohtunut.