maanantaina, kesäkuuta 23, 2008

Lupiiniresepti

Juhannuksen jälkeen piti piipahtaa kaupungissa ja tässä itsellekin muistiin miten lupiineilla värjäys onnistuu:-)

Lupiininkukista tuli näin ihanan ihana väri: kuvaa ei ole käsitelty yhtään, väri on luonnossa sellainen oikein ns. petroolinsininen. Onneksi lupiineja vielä löytyy tienvieriltä!

Ja vihdoinkin tunnen nyt osaavani värjätä lupiininkukilla, viime vuonnahan niillä värjääminen oli pelkkää mystiikkaa;-)

Eli:

-etukäteispuretus alunalla (en tiedä onko aivan välttämätön ainakaan Nalleen, 7 veikkaan ym, mutta näyttää että väri on voimakkaampi puretetuissa vyyhdissä)

-lupiininkukkia on oltava paljon, siis paljon - ne kyllä uppoaa kiehuvaan veteen suht hyvin, eli siten niitä saa mahtumaan kattilaan tarpeeksi.

-ja kukat on riivittävä kukkavarresta irti, jos varsi on mukana, väri on ihan jotain muuta!!

-keitin kukkia noin tunnin ajan ja saman ajan pienellä lämmöllä lankoja siivilöidyssä liemessä. Sen jälkeen kattila pois hellalta ja langat lojuivat vielä 3-4 tuntia väriliemessä (niin kauan kun vaan jaksaa odottaa!) ja sitten vasta huuhdotaan!

-ja ekaan huuhteluveteen loraus etikkaa!

-100 % villaan en saanut väriä tarttumaan lähes ollenkaan, en tiedä mistä se sitten johtuu, mutta se on sitten ihan toinen juttu selvitettäväksi;-)


18 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Upea väri! Valikoitko keitokseen erivärisiä lupiininkukkia vai otitko kaikkea mahdollista. Täällä on erivärisiä kukkia vaaleanpunaisesta tummanviolettiin. Jos vaikka kokeilisi, ihan ilman sitä puretusta, olisi joku valkoinen seiskaveikka joutilaana...

Unknown kirjoitti...

Minä esipuretan alunalla ja viinikivellä. Keitin kukinnot ja langat yhdessä noin 45 min ja sen jälkeen annoin vielä olla lämpimällä levyllä noin 15 min. Luulisin, että nallessa ja 7-v:ssäkin on hyvä purettaa kun niissä kuitenkin on villaa sen 75%. En ole käyttänyt etikkaa ollenkaan, vaan pesen vyyhdit villan pesuaineella. Viikko sitten värjäsin sekä villaa, että 85/15 sekoitetta. Fortissimaan tuli aivan ihana väri.

Pia Tuononen kirjoitti...

altocumulus: mielestäni sitä vahvempi väri mitä sinisempiä kukkia valitsee, siis syvän sinistä, melkein violettia. Valkoiset ja pinkit saa jäädä pensaisiin:-)

Maj kirjoitti...

Hyvään aikaan tuli sun lupiinivinkit. Olen menossa pe-la Iittiin värikeskukselle värjäyskurssille eli nyt täytyy käydä noita lupiineja keräämässä sinne matkaan sitten. :)

Pia kirjoitti...

Mielenkiintoinen väri. Viime vuonna sain pelkillä kukilla kauniin vihreää Nalle lankaan. Katsotaan, ehdinkö tänä vuonna värjätä ollenkaan lupiininkukilla. Täytyypä purettaa pelkällä alunalla ja lisätä etikkaa.

Rina kirjoitti...

Täälläkin on kauniita lupiinivärjäyksiä saatu aikaan. Oletko tehnyt valonkesto testiä langalle?

Anonyymi kirjoitti...

Upeaa väriä olet saanut aikaiseksi. Minä värjäsin viikonloppuna kanssa lupiineilla, toisena lankana oli 100% prosenttinen villalanka veljeni lampaista ja toisen oli lankana oli Florica. Tuohon veljeltä saamaani lankaan ei väri juuri ollenkaan jäänyt kiinni, sen sijaan Florica värjäytyi ihan mukavan lehmuksen vihreäksi ja toisessa värjäyksessä oliivin vihreäksi. Keitin kukat varsineen ja väriliemestä tuli viininpunaista, kun laitoin langat siihen, väri ei tarttunut lankoihin oikeastaan ollenkaan. Ihmettelin tuota väriä, ajattelin että ilmeisesti kaivon vedessä on jotain ettei väri muutu vihreäksi ja lisäsin veteen ihan tavallista leivinsoodaa, jolloin langat muuttuivat vihreiksi. Olen ihan tyytyväinen tuohon Florican väriin, mutta ensi viikonloppuna aion vielä kokeilla tuota pelkillä kukilla värjäämistä ja suosiolla taidan kaivella seiskaveikat ja nallet Florican seuraksi.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan upean värin olet saanut, minä värjäsin viikonloppuna elämäni ensimmäisen kerran lupiineilla, Floricaan sain aikaiseksi ihan hyvän lehmuksenvihreän ja toisella kertaa oliivinvihreän värin, mutta sain veljeltäni heidän lampaistaan peräisin olevaa 100 % villalankaa, jonka vielä pesin ennen värjäystä, mutta siihen en saanut väriä tarttumaan kuin sen verran että ei ihan valkoisesta käy. Laitoin tietty varsineen päivineen, ensi viikonloppuna tarvii vielä kokeilla pelkillä kukilla. Kun keitin noita lupiineja, väriliemestä tuli viininpunaista, ihmettelin sitä kun olin viikolla ihaillut kauniin vihreänsinisiä lankoja, heitin sitten väripataan ruokasoodaa ja väri muuttui vihreäksi. Täytyy ensi viikonlopuksi kaivaa esille seiskaveikat ja nallet Florican lisäksi ja jättää noi "lammasvillat" johonkin toiseen kokeiluun.

teisa kirjoitti...

Kauniin langan lisäksi olet tehnyt myös ympäristöteon estämällä lupiinin leviämistä :-). Minä olen yrittänyt saada kasvia pois omalta takapihaltamme, sillä en halua, että se valtaa alaa luonnonkukilta, mm. päivänkakkaralta.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa ihana väri! Muutenkin nämä luonnonvärit ovat aivan ihania ja suurella kateudella olen jo viime kesänä seurannut näitä sun värjäilyjä. Koskas alat myymään näitä? ;D

Anonyymi kirjoitti...

Oi! Ihana väri! Onnistuiskohan värjäys, jos kuivais kukkia nyt ja värjäilis myöhemmin?

Unknown kirjoitti...

Kuivatuista kukista ei irtoa väri. Tämä taitaa olla niitä harvoja kasveja mitä ei kannata kuivata.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä värjysohjeesta! Mun pitäis tänään kokeilla ekan kerran värjäystä... on lupiineja valmiina,alunaa ja vielä viinikiveä... katotaan onnistuuko ollenkaan :P

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin kattila porisee tällähetkellä... sun vinkkien jälkeen oli pakko juosta apteekkin aluna viinikivi ostoksille.Koskaan aikasemmin en ole värjännyt. Aamulla käytiin tytön kanssa keräämässä iso kasa lupiineja. katsotaan mikä on mun lankojen värin lopputulos... tällähetkellä näyttäis kovasti vihreänä pysyvän...

Sari Koskinen kirjoitti...

Kiitos vinkeistä ! Täälläkin nyt kattila porisee... aamulla tyttären kanssa käytiin aamuretkellä ja tuloksena oli iso kassi lupiineja. Mummilasta saatiin vielä muutama ruusunlehti joukkoon :P kovasti vihreäksi näyttää täällä lanka muuttuvan... katotaan kuinka käy mun ensi värjäilyt :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan väristä lankaa!! On niin hienoa kun osaa ja jaksaa värjäillä luonnontuotteilla. Pitäis itsekin kokeilla joskus!

Stricker kirjoitti...

Kyllä on taas kauniita kasvivärjättyjä lankoja!
Mulla muuten parani Blogilistan nopeus hurjasti, kun asennettiin koneelle Firefox IE:n lisäksi. On eroa kuin yöllä ja päivällä, IE:llä meni minuuttikaupalla sivujen lataamiseen ja siihen ei ole aikaa. Nyt luen Blogilistaa Firefoxilla ja pelaa ihan eri tavalla.

Palaga kirjoitti...

Väri on kaunis samoin kuin noissa aikaisemminkin värjätyissä langoissa. Värjääminen on minulle aivan utopiaa, olisi mukava joskus päästä katsomaan.