lauantaina, lokakuuta 27, 2012

Karsimista

Uudenlainen elämänvaihe aiheuttaa minulla aina jonkinasteista muutoksentarvetta laajemminkin. Tässä vaiheessa kun Maikkarin blogini vaihtui tähän "ikiomaan blogiin", tuli tarve myös yksinkertaistaa, karsia, tiivistää käsitöihin liittyviä juttuja. Siis etenkin sitä karsimista. Vaikka tahdonkin, että kaapit on täynnä lankoja ja kaikkea kivaa tarviketta, haluan, että siellä olisi vain sitä kivaa ja ihanaa, ei niitä nyssyköitä joita aina varaston siivouksessa vaan siirtää paikasta toiseen ja toivoo ehkä että ne mystisesti muuttuu ihaniksi neuleiksi (siellä kaapissako??).

Karsimiseni olen aikonut ulottaa ainakin näille osa-alueille:

Neulelehdet
Lehtiä on kertynyt ihan hirmuisesti, etenkin kun aika ajoin niitä selatessani saan ahaa-elämyksiä siitä, että "täältäkin löytyi tällainen ohje/idea, jota en ole ikinä ennen huomannut. Olipa hyvä etten ollut heittänyt tätäkään 80-luvun käsityölehteä pois..." Tuolla menolla ei kyllä mitkään kaapit riittä, joten jotain oli tehtävä. Osuin myös sattumalta erääseen blogikirjoitukseen, jossa oli vähän samanlainen meno päällä.
Neulelehtiäni ei ihan hetkessä karsita, joten sitä teen vähän kerrallaaan, mutta siinä on nyt selkeä linja. Käyn läpi kaikki Suuret Käsityölehdet, leikkaan mielenkiintoiset ja toteutettavat ohjeet kansioon ja kaikki ideantapaiset, joihin riittä pelkkä kuva, liimaan toiseen kansioon ideakansioksi. Lopputuloksena olisi siis kaksi kansiota (= mappia), jossa on tiivistetysti kaikkea oikeasti käyttökelpoista ja suuri lehtipinoni yläkaapissa poistuu ja sinne voi niiden tilalle majoittaa vaikkapa lankaa;-)
Karsimisen ulkopuolelle jäävät kaikki Interweave Knits, Vogue Knitting- ja Novita-lehdet, koska niitä ei ole niin paljon ja ne on nytkin koko ajan enemmän tai vähemmän käytössä. Moda-lehdet vielä aiheuttavat päänvaivaa ja niiden tuomio on vielä harkinnassa. Ideoita??


Ohjekansion ohjeet
Yksi ohjemappi (onneksi vain se yksi!) löytyy hyllystä. Se sisältää netistä tulostettuja ohjeita ja sitä olenkin säännöllisesti karsinut, koska joistakin ohjeista vaan aika menee ohi nopeammin kuin ehdin neuloa. Siinä olen pitänyt rajana, että se pitää pysyä siinä yhdessä mapissa ja se on toistaiseksi pitänyt.


Ravelryn jonot
Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. On ihana kerätä Ravelrystä ihanat jutut talteen, että jos joskus-on-aikaa-neuloa-ne-kaikki-ihanat-jutut. Mutta kun ei sitä aikaa ole niin paljon ikinä. Mutta silti niitä kerää kun tuntuu että johonkin ne haluaa talteen, jos joskus tarvitsee. Hamsteriluonteelleen ei vaan voi mitään;-) Tärkeintä noissa Ravelryn jonoissa olisi se että ne on hyvin luokiteltu eikä vaan yhtä suurta neulemössöä. Siis Favorites- ja Queue-listat hyvään järjestykseen tagien avulla.

Pinterest
Tämä on vähän sama kuin Ravelry, paitsi laajempi, kun ideoita on paljon muitakin kuin neulontaan liittyviä. Tässä aion yksinkertaistaa niin, että vielä tarkemmin mietin kansioille nimet/aiheet, jotta löydän myöhemminkin mitä etsin. Pinterestiin olen oikeasti kerännyt niin paljon kaikkea, että välillä ihan stressaa kun haluaisi kokeilla kaikkia ideoita ja koko ajan löytää lisää. Ehkä siinäkin tulee vähän infoähky, vai olisiko se ideaähky parempi sana?

Langat
Lankamääräni ei tällä hetkellä aiheuta stressiä. Sen määrä on kohtuullista ja vielä se mahtuu niihin tiloihin, joihin pitääkin. En siis aio pitää mitään lankalakkoa, mutta jatkossakin pidän mielessä, että langalle olisi jokin idea lankaa ostettaessa. Samoin aion kyllä inventoida lankavarastoni ja sellaiset nyssykät, jotka on niitä vuodesta toiseen siirreltäviä, päätän tehdä niistä jotain tai sitten vien ne päiväkotiin askartelumateriaaliksi.

Askartelutarvikkeet
Niitä on alkanut kertyä ihan uudenlaisia materiaaleja, enkä aiokaan niitä pois heitellä. Mutta aion harrastaa niiden suhteen tarkempaa lajittelua, jotta samanlaiset jutut löytyy samasta paikasta. Olen alkanut hakea karkkikaupoista niitä tyhjiä karkkilaatikoita, ne on tosi käteviä askartelumateriaalien säilytyksessä. Harvat jutut on niin isoja ettei niihin laatikoihin mahtuisi ja laatikoita voi kätevästi pinota päällekkäin. Niistä näkyy läpi, niihin voi laittaa nimilaput ja niitä vielä saa ilmaiseksi! Täydellistä, vai mitä? :-)


Eiköhän näillä menetelmillä päästä jonkinlaiseen harmoniseen kokonaisuuteen jossa on paremmin tilaa luovuudelle ja omille uusille ideoille!

4 kommenttia:

veera s. kirjoitti...

tosi näppärä juttu noi karkkilaatikot! mulla on ompelutarvikkeitä ja askartelujuttuja kaikenmaailman pikkupurkeissa ympäri kaappeja, täytyykin etsiä pari tommosta laatikkoa niitä varten :)

Pia Tuononen kirjoitti...

veerra: meillä ainakin on karkikauppojen ulkopuolella aina niitä tyhjiä karkkilaatikoita ja niissä lukee vieressä että "saa ottaa". Kätevää!

Anonyymi kirjoitti...

Moi, mistä olet hankkinut Vogue knitting-lehtiä?

Pia Tuononen kirjoitti...

Anonyymi: Vogue Knittingejä olen hankkinut ihan R-kioskeilta, muistaakseni joskus Sokoksen lehtipisteestä ja sitten ihan muiden neulojien avustuksella Akateemisesta Kirjakaupasta.