lauantaina, helmikuuta 09, 2013

Paperimassaa

Tämä ei liity nyt ollenkaan neulomiseen, joten ne ketä ei kiinnosta: hajaantukaa;-)
 
Tein koulussa paperimassaa varten muotin, ja se oli sen verran mielenkiintoinen tekniikka, että otin paljon vaihekuvia ihan itselleni muistiin. Muottiaine oli Vina molda-nimistä ja kun siitä ei paljon löytynyt tietoa googlaamallakaan (ainakaan suomeksi), niin parannetaan tilannetta tällä kuvasarjalla!
 
 
Ensiksi muotoilin valkosavesta haluamani mallin. Sen ei tarvinnut kovettua kokonaan, kunhan vähän kuivahti pinnasta. Tässä minun mallini, merihevonen:

 
Seuraavaksi aloin kuumennella/sulatella vina molda-nimistä ainetta kattilassa. En ihan tarkkaan tiedä mitä se on, mutta jotain silikonin tapaista ja kuumetessaan tosi pahanhajuista ja myös epäterveellistä haistella. Se murennettiin kattilaan ja tässä vaiheessa näyttää isoilta kuminpalasilta;-)
 

Keitoksen kuumentuessa asettelin puualustalle kehikon, joka puristettiin puristimilla oikein tiukaksi, jotta vina molda ei valuisi pois rakosista. Sitten vain se savimuotti keskelle kehikkoa odottamaan, malli on öljytty kevyesti irtoamista parantamaan.
 

Vina molda on tässä jo muuttunut nestemäisemmäksi. Siitä tulee sulaessaan sellaista valkokastikkeen näköistä ja kun kokkareita ei enää ole havaittavissa, se voidaan kaataa kehikkoon.

 
Tässä vina molda on kaadettu kehikkoon mallin päälle:
 

Aine kovettuu aika nopeasti mutta pelasin varman päälle ja käänsin ja irrottelin mallin vasta seuraavana päivänä.
 

Tässä malli on irrotettu muotista.

Ja tässä on sitten paperimassaa paineltu muottiin. Sitä ennen öljysin muotin kevyesti:
 

Ja tässä muotista ulos pullautettu merihevonen! Näitä voisi tosiaan tehdä ihan liukuhihnalla, sillä paperimassa vain painellaan ja saman tien sen voi pullauttaa ulos muotista ja taas uusi... Muotti on sellainen taipuisa, ihan niin kuin silikoniset leivontamuotitkin.  Näppärä tekniikka:-)

5 kommenttia:

MB kirjoitti...

Kiitos havainnollisesta ohjeesta! Tuollaista en olekaan vielä kokeillut, heti alkoi tehdä mieli käydä askartelukaupassa :)

kosotäti kirjoitti...

Ompahan mielenkiintoista. Tosi mukava kun laitoit kuvasarjan eri vaiheista.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on kiva! On muutkin koulujutut ollu kivaa luettavaa, mutta tämä muotinteko oli jotain uutta ja ihmeellistä! :) Ihana lopputulos, merihevoset on kyllä kauniita :) Terkuin Teija

KristiinaS kirjoitti...

Vaikka en ollenkaan aio tuollaista tehdä niin kiva on lukea ja katsoa miten tehdään ja mitä tapahtuu. Onhan se hyvä oppia tietämään tällaistakin, ei koskaan tiedä kuka kysyy "tietääkö kukaan . . . ". Sitten voi ohjata vaikka tänne katsomaan:)

Cefuts kirjoitti...

Mielenkiitoinen tekniikka! Kirjoituksesta tuli mieleeni vanha kunnon savi-kipsimuotti-väkertäminen, varsinkin saven raaputteleminen kipsistä oli aika työlästä. Tämä tekniikkahan on paljon hauskempi.