torstaina, maaliskuuta 24, 2016

Kevätkalenteri 6. päivä

6. PÄIVÄ 

Kantapää 
Tämä ohje siis on sellaiselle sukalle jossa 13 s/puikko!

Kantalappu:
Neulo kantalappu 1. ja 4. puikolla. Neulo siis eilinen kaavio loppuun asti (4.puikko) ja jatka tummemmalla langalla 1. puikko oikein. Kavenna kerroksen vaihtumiskohdassa 1 silmukka pois ylivetokavennuksella tai 2 oikein yhteen (= kantalappu 25 silmukkaa). Käänny ja neulo nurja puoli nurin, paitsi 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä silmukkaa oikein (reunasilmukat).

Neulo kantalappu vahvistettuna eli neulo molemmissa reunoissa kahdella silmukalla ainaoikeaa (niistä on helppo poimia silmukat kantapään jälkeen) ja muuten oikealla puolella joka toinen nosta neulomatta ja joka toinen 1 oikein. Aloita nostamalla (eli kantalapun kolmas silmukka nostettu neulomatta) ja nurjalla kaiki nurin.
Jatka tähän tapaan kunnes kerroksia on kaiken kaikkiaan 24. (Minä tykkään laskea kantalapun kerrokset niistä nurjista silmukoista jotka neulon reunaan, eli niitä pitäisi olla 12 kpl)


Jatka kantapää aloittaen nurjalta puolelta:

  • 1 o, 15 n, 2 n yhteen. Käännä.
  • Nosta 1 s neulomatta, 1 o, nosta 1 s, 1 o, nosta 1 s, 1 o, nosta 1 s, 1 o, ylivetokavennus. Käännä.
  • Nosta 1 s, 7 n, 2 n yhteen. Käännä.
  • Nosta 1 s, 1 o, nosta 1 s, 1 o, nosta 1 s,  o, nosta 1 s, 1 o, ylivetokavennus. Käännä.
Jatka näin kunnes kaikki sivun silmukat on kavennettu pois, eli nosta silmukat aina samoissa kohdissa oikealla puolella ja nurjalla neulot nurin.

Viimeisellä oikealla kerroksella laita kerroksen vaihtumiskohta kantapään silmukoiden puoleenväliin (tai siis 5 silmukan jälkeen kun silmukoita on 9) ja jatka vaalealla langalla siitä eteenpäin (eli viimeinen kantalapun kavennus tulee tehtäväksi vaalealla langalla oikealla puolella). 
Poimi sillä kerroksella kantalapun sivuista 13 silmukka kummastakin, samalla neuloen vaalealla langalla 1 kerros. Lopeta kerroksen vaihtumiskohtaan mutta älä katkaise lankaa. Tumma lanka pitäisi myös olla kerroksen vaihtumiskohdassa.

Kantapään selostus tuntuu ehkä monimutkaisen pitkältä, koska yritin selostaa sen niin tarkkaan. Jos olet tottunut neulomaan vahvistettua kantapäätä, näitä ohjeita ei niin tarkkaan tarvitse laskea. Tässä lyhyesti kantapään ohje: 25 silmukkaa, 24 kerrosta, kantapään silmukat jakautuu 8 - 9 - 8. Sivusta poimitaan 13 silmukkaa. Voit toki myös neuloa vahvistamattoman kantapään tai tiimalasikantapään.
Ennen kantalappua oleva viimeinen kerros neulotaan siis tummalla värillä ja kantapään jälkeen ensimmäinen kerros vaalealla värillä.

Ei kommentteja: