maanantaina, elokuuta 29, 2016

Sienivärjäystä

Hieno aurinkoinen syysviikonloppu houkutteli metsäretkelle kameran ja sienikorin kanssa. Tarkoituksena oli kerätä värjäyssieniä mutta toki ajatuksena oli että voisihan sitä ruokasieniäkin kerätä samalla :-) (ja tulihan niitä kanttarellejakin)

Mukavaa on, että tietyt sienet kasvaa aina niillä samoilla paikoilla, kunhan ei vaan metsä muutu eli hakkuita ei tehdä. Ja siellähän värjäyssienet odottivat poimijaansa. Värjäyssienissä on se mukava puoli, että niitä harvat kerää eli vaikka metsässä olisi sienestäjä käynytkin, niin värjäyssieniin ei ole koskettu.

Kamerakurssin innoittamana (Taito-Keskuksen kurssi jonka aloitin viime viikolla) harjoittelin sienien valokuvaamista. Ja vaikka lauantaina tuulikin tosi lujaa, niin sienet onneksi pysyivät paikallaan ja valokuvaaminen onnistui. Kasvien kuvaaminen olikin sitten haastavampaa :-)

Tässä verihelttaseitikkejä:
Kärpässienikin oli mukava kuvauskohde:


Mökillä laitoin sitten sienet kiehumaan. Tosin melkein heti meni sähköt koko mökkialueelta, joten sienet jäikin sitten likoamaan koko päiväksi. Sähköllä kun olen tottunut värjäilemään. Onneksi pitkä liotus ei mitenkään haittaa värjäystä, päinvastoin kunnon liotus on oikein hyvä juttu. Enempää en ollut älynnyt varata valkoisia lankoja, mutta hyvä näinkin. Vahvimmat värit tuli 4 ekaan vyyhtiin vasemmalta, sitten kaksi seuraavaa oli "jonkun aikaa" (ei niitä niin kellosta katsota) ja oikeanpuolimmaisen lähinnä vain kastoin liemeen. Tuli kivasti sävyttyvä sarja värejä. Värit ei näy ehkä ihan todellisina kun auringonvalo oli niin voimakas mutta kauniita tuli!


Ensi kerralla ajattelin erotella sienien jalat ja lakit toisistaan, olen ennenkin niin tehnyt ja siten saa vielä selkeämmän punaisen (lakeista). Nyt olin vain sen verran malttamaton etten viitsinyt sitä tehdä ;-)2 kommenttia:

kosotäti kirjoitti...

Seitikeillä saa kyllä upeat värit.

Riitu, Koti männikössä kirjoitti...

Upeita värjäyksiä.