keskiviikkona, huhtikuuta 02, 2014

Narupalloja

Yhden kerran aiemmin olen kokeillut paperinarupalloja - ja niin huonolla menestyksellä että en vähään aikaan niitä halunnut tehdä! Mutta nyt aikaa oli kulunut tarpeeksi jotta uskalsin lähteä uuteen kokeiluun. Ja hiphei, nythän se onnistuikin :-) Siitä innostuneena haluan tietenkin jakaa muillekin onnistumisen kokemukseni, ja kuvien kera tietty!

Ostin kahdenlaista paperinarua, paksua ja ohutta, koska olin nähnyt Taito-Keskuksessa mukavia palloja tehtyinä kahdella paksuudella. Muuten, nuo paperinaruvyyhdit kannattaa heti keriä oikeasti kerälle tai jonnekin pahvin päälle, ne vyyhdit kun lähtee purkaantumaan, niin siinä sitä setvimistä onkin (etenkin liimaisilla käsillä...).


Tässä vaiheessa on hyvä laittaa kertakäyttökäsineet käteen. Kädet on hetkessä liimassa tässä touhussa! Kertiskäsineet on kätevät siksi että voi aina välillä vaihtaa uudet ja heittää käytetyt pois.

Otin sopivan pätkän narua (mikähän olisi sopiva, no sellainen mikä ei mene solmuun mutta kuitenkin sen verran pitkä ettei koko ajan tarvitse ottaa uutta). Olisiko pari metriä kerrallaan sopiva? Kastoin sen EriKeeper-vesiseoksessa (suunnilleen puolet ja puolet vettä ja liimaa, ehkä vettä hieman enemmän) ihan vain sen verran että kastui ja nostin saman tien pois, valutin hetken aikaa. Paperinaru kastuu tosi nopeasti, joten mitään liotusta ei tarvita.Sitten vain kieputtamaan narua puhalletun ilmapallon ympärille. Puhalsin valmiiksi erikokoisia palloja kun en oikein tiennyt mikä olisi kiva koko. Yhteen isompaan palloon laitoin useamman tuollaisen parin metrin pätkän.


Ja joihinkin laitoin tosiaan myös ohutta narua lisäksi paksun narun päälle. 


Tässä palloja odottamassa, osa on tiheämpiä, osa harvempia ja kaikista tuli kivoja! 

Tuo narun kieputtelu on muuten tosi sottaista puuhaa, eli pöytätilaa kannattaa varata reilusti ja pöydälle laittaa kunnon kerros sanomalehtiä (yksi sivu ei riitä kun märkä liima menee muuten läpi). Lisäsinkin kerroksia työn edetessä kun tuntui että liima kastuu läpi.


Sillä aikaa kun pallot odotti kuivumaan pääsyä, huomasin, että pallojen alle kertyi liima-vesi-lätäkkö, joten pallot piti aika pian saada kuivumaan niin että ne roikkuisivat. Mietin jonkin aikaa miten homman ratkaisisin, ja keksin henkarit! Yhteen henkariin sai aina kolme palloa roikkumaan ja henkarin sai näppärästi roikkumaan sopivaan paikkaan. Juu, en tosiaan jättänyt henkaria tuohon seinälle roikkumaan, se oli siinä vain kuvausta varten. Pallot saivat kuivua kylppärissä, kun haisivat aika vahvasti liimalle. Lisäksi pallojen alle kannattaa laittaa sanomalehtiä, koska liimavettä saattaa tippua vielä kuivumisen alkuvaiheessa.


Vuorokaudessa pallot kuivuivat ihan koviksi (tai yön yli noita kuivattelin). Sitten vaan ilmapallot poks poks ja jostain aukosta vedin ilmapallon riekaleet ulos. Ja valmiitahan ne sitten jo olivat!


Osan laitoin ikkunaan roikkumaan ja osan ikkunan väliin koristeeksi:Lopuksi vielä listaus tärkeistä jutuista:

  • keri paperinarut kerälle ennen kuin olet kokonaan liimassa ;-)
  • käytä kertakäyttökäsineitä
  • vuoraa pöytä usealla kerroksella sanomalehtiä
  • puhalla pallot etukäteen valmiiksi
  • laita kuivuvien pallojen alle sanomalehteä lattian suojaksi
  • tee kerralla useampia palloja, tätä ei viitsi ihan joka päivä kuitenkaan tehdä ;-)
Nämä vinkit on hyviksi todettu ja kaikki toki kantapään kautta kokeiltu ... ;-)

11 kommenttia:

Tuomontuvan Anni kirjoitti...

Kivoja koristeita, kevään värisiä melkein pääsiäispalloja:)

cesilia kirjoitti...

Kauniita palloja,pitaa itsekin kokeilla ,kiitos ohjeesta.

intsu kirjoitti...

Kivoja sinunkin pääsiäispallosi.

Nonnu Neuloja kirjoitti...

Upeita palloja! :) minulla myös yksi kokeilu takana, mutta ei onnistunut. Kerään vielä rohkeutta toiseen kierrokseen. Mahtavat maisemat teillä :)

Anonyymi kirjoitti...

No jopas näyttää kivoilta!

Itselläni on kaikki paperinarupallot menneet mönkään joten kynnys kokeilemaan taas on erittäin suuri.. :D Mikä siinä on niin vaikeaa?!

Tiedätkö muuten onko olemassa nettisivua jolla voisi huhuilla onko ihmisillä varastossa lankoja joita ei enää myydä kaupoissa? Itseltäni uupuu Novitan Puro Batik lankaa...

Pia Tuononen kirjoitti...

Anonyymi: Varmaan Ravelry olisi paras ja aktiivisin paikka ja siellä erityisesti ryhmä Kahelit. Sieltä jos ei löydy niin ei mistään ;-)

KristiinaS kirjoitti...

Onpas kivat koristepallot. Useimmat näkemäni on olleet tylsiä, mutta näiss on kiva väri ja kiva naru.

kosotäti kirjoitti...

Upeita pallokoristeita, ja hyvät ohjeet. kiitos:))

Touhukas kirjoitti...

Kauniita palloja ja kiitos kivasta ohjeesta, rohkaisee itseäkin kokeileen hommaa!

Lotta-Mari kirjoitti...

Hienoja palloja! Ihan tuli hinku päästä itekin tekemään. :)
ps. Mahtava näköala!!

Laura kirjoitti...

Hienoja! On ihan pakko kokeilla ja vinkata siskolle asiasta:)