tiistaina, huhtikuuta 29, 2014

Kasviväripainantaa

Koulussa alkoi muutama viikko sitten lyhytkurssi nimeltään kasviväripainanta. Blogin lukijat tietänevät, että olen lankoja värjäillyt kasveilla aika paljonkin, joten jos vain on jotain uutta kasvivärjäykseen liittyvää tiedossa, niin kyllä varmasti minua kiinnostaa! Ja kasviväreillä painaminen olikin ihan uusi juttu ja mitä nyt toistaiseksi olen asiasta päässyt jyvälle, niin tosi ihana juttu! 

Ideana on, että keitellään kasviväriliemiä ihan niin kuin lankojakin värjättäessä (vähän vain vahvempina), sitten liemestä tehdään kankaanpainopasta, jolla voi painaa kangasta samalla tavalla kuin synteettisilläkin väreillä, vaikka seulalla tai sapluunalla.

Kokeilimme jo useaakin väriä, mm. sinipuuta, punapuuta, muistaakseni väriresedaa ja punasipulin kuoria. Painokankaani ovat vielä kuivumassa höyrytyksen jälkeen ja odottelemassa pääsyä höyrytykseen (värien kiinnitys), mutta jotain olen saanut jo kotiinkin asti. Siis lankoja :-)

Sain laittaa lankavyyhdin vielä punasipulien jälkiliemeen yöksi ja sitä tuli näin kaunis vihreä:Ei olisi ihan heti uskonut, että punasipuleista tulee tällaista väriä! Aiemmin olen tätä sävyä saanut monistakin kasveista, esim. voikukasta, ahdekaunokista, mutta siihen on tarvinnut lisäksi kuparia. Siksi tämä on siis ehdottomasti parempi, kun ei tarvitse muuta kemikaalia kuin alunaa. Meillä taidetaankin tästä lähtien käyttää enemmän punasipulia (vaikkakin kyllä keltasipulin kuoristakin nätti väri tulee!) :-) Sipulinkuorilla olen värjäillyt vaikka täällä, ja täällä

Sipulinkuorista saimme myös vahvoja värejä!


Näitä ihania kellertäviä värejä ei ole koskaan liikaa! Nyt mulla oli vyyhdeillä n 300 g lankaa, joten vähäksi aikaa riittää sipulinkuoren väriset langat :-)

Tänään painoin myös junakangasta. Leimasin oli ihan tavallinen kumileimasin, eikä mikään kauhean laadukas, onkohan aikoinaan Lidlistä ostettu. Osa kuvioista tuli vähän suttuisia ja väriä tuli paikka paikoin liikaa, mutta oikeastaan tuollainen junakangas voikin olla vähän "suttuinen". Tuosta voisi meidän junafriikki-pojalle ommella jotain... Tuota on useampikin kangaspala.


3 kommenttia:

Kankuritar kirjoitti...

Kasveilla värjääminen tai kankaanpainanta on aina yhtä mielenkiintoista ja jännittävää. Olen kokeillut kankaanpainantaa Värjärikillan järjestämillä värjäripäivillä. Haastavinta mielestäni oli värin kiinnitys, joten en ole kurssin jälkeen sitä tehnyt. Punasipulilla noin kaunis väri. Pitänee pyytää paikallista kauppiasta keräämään mulle sipulinkuoria. Tahtoo kokeilla. Mukavaa Vapun aikaa.

Pia Tuononen kirjoitti...

Kankuritar: sipulinkuoria tosiaan voi saada kaupasta isojakin määriä. Kaupasta voi kysyä milloin "siivoavat" sipulimyyntipisteen, siitä tulee aina paljon irtokuoria jotka menisi muuten roskiin!

Niina Risulainen kirjoitti...

Todella mielenkiintoiselta kuulostaa tuo kasviväripainanta:) Ihanan sävyisiä lankoja olet saanut aikaan.