maanantaina, syyskuuta 17, 2007

Viikonlopun värisuora

Vaikka sää olikin sateinen, minähän en antanut periksi vaan värjäsin lankoja niin kuin olin alun perin suunnitellut!;-) Tässä viikonlopun värisuorani:
Vasemmalta:

1.-9. veriseitikki sellaisenaan (pelkät lakkiosat)

10. - 11. veriseitikkien jalat (tulee kiva lohenpunainen, tykkään!!)

12. tarhapiiskun kukilla värjätty

13.-15. samettijalat + kupari (viimeinen vyyhti hieman liukuvärjätty niin että toinen pää vyyhdistä on vähän tummempi kuin toinen)Pääpaino oli nyt seitikeillä, koska niitä olin vihdoinkin saanut, ja lisäksi vähän samettijalkojakin oli käytössä ja tarhapiiskua. Yllä olevassa kuvassa kaikki punaiset on veriseitikeillä saatu aikaan, tosin en ole ihan varma oliko ne nyt veriseitikkeja vai verihelttaseitikkejä:-/ Mutta haittaako tuo nyt mitään, joka tapauksessa olen enemmän kuin tyytyväinen saamiini väreihin. Ja kaiken lisäksi lankoja on aika runsaasti!


Seitikkipata

Tässä näkyy käyttämäni seitikki, joku ehkä osaa sanoa kumpi seitikki on kyseessä?Tässä vielä punaisten värisävyjen harmoniaa! Vyyhdit on 75-80 g vyyhtejä eli niitä on paljon;-) Laitoin 7 veikka-kerät vyyhtiessä vain puoliksi niin tuli suurempia vyyhtejä.Tarhapiiskua kokeilin kun niitä kasvoi värjäyspaikkani vieressä ja siinä väripatoja hämmennellessä aloin miettiä mitähän niistä kukista saisi aikaan... Laitoin pataan ja tuloksena oli tosi kaunis keltainen, sellainen lähes hohtava (mikä ei näy valitettavasti alla olevassa kuvassa). Olisi ollut kiva kokeilla vielä mitä väriä olisi tullut kuparin kanssa, mutta kun langat loppuivat taas kesken.. (joo, eihän minulla ollutkaan kuin 8 kerää 7 veikkaa... ;-))

Tarhapiiskuja ja tarhapiiskuilla värjätty vyyhti.


Ja nyt heitän haasteen kaikille värjäreille: esitelkääpä oma värjäyspaikkanne! Olisi kiva nähdä millaisia muilla on! Tässä minun värjäyspaikkani, tosin joka kerta se on ollut vähän erilainen ja vähän eri paikassa kun värjään ihan sähköliedellä ja sitä voi siirrellä mihin haluaa. Nyt kun satoi, vedin pitkällä johdolla lieden autokatokseen, niin ei tarvinnut välittää sateesta ollenkaan:-)


Kattiloissa kiehuu langat seitikkiliemissä. Valkoisessa ämpärissä likoaa samettijalat odottaen kattilaan pääsyä. Takana vateissa on huuhteluvedet rivissä ja siivilässä on seitikkien jalat:-) Kaivo on heti vasemmalla näkyvien pensaiden takana, eli lähellä, tosin nyt kun satoi kaatamalla, sain sadevettä sitä mukaa kuin sitä kulutin;-)

Näin kaunista käsityötaidetta löytyi kun katselin mitä käsitöitä äitini oli viime aikoina tehnyt: kaunis pöytäliina jossa ihania kukkakuvioita! Kaunista, eikö vaan:-)


Neuloakin ehdin viikonloppuna mutta se on ihan hys hys-juttuja. Sain myös lankoja eli tilauksen tehdä eräistä ikivanhoista langoista kolmiohuivi, mutta kerron niistä tarkemmin vaikka huomenna kun saan langat puikoille:-)

7 kommenttia:

adelheid kirjoitti...

Ai hitsi ku upeita värejä!!! Niin mun sävysiä...

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisin että verihelttaseitikki koska jalka on vaalea (just olin sienivärjäyskurssilla enkä meinaa vieläkään muistaa kumpi on kumpi).

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten kauniita värjäyksiä taas!

Pia kirjoitti...

Ne on verihelttaseitikkejä. Veriseitikeissä on punainen jalka, samanvärinen, kuin lakkikin.
Kauniita värejä olet saanut. Paljonko seitikkejä oli kattilassa? Itse olen löytänyt 88g veriseitikkejä ja ehkä 50g verihelttaseitikkejä. Toistaiseksi olen kuivannut kaikki, mutta toivon vielä ehtiväni sienimetsään, ja toivon mukaan löytäväni värjäysmateriaalia.

Pia Tuononen kirjoitti...

Pia: en ole ollenkaan punninnut seitikkejäni, mutta sen olen kuullut että pienikin määrä riittää, väriä on seitikeissä niin runsaasti! Minulla oli seitikeistä oli pakastimessa odottamassa (lisäsin pataan jäisenä könttinä), joten painoa on myös siksi vaikea arvioida, mutta sanoisin että aika paljon seitikkejä taisi olla...:-)

Anonyymi kirjoitti...

Hei :) Täälläkin käyn vierailulla sillointällöin,upean näköisiä värejä ja aiemmat ruskajuttusetkin todella kauniita.Hauskaa käsityöviikkoa sinullekin :)

Anonyymi kirjoitti...

Upeita! Ja mikä määrä!

Ihailen edelleen noita samettijalka-ruskeita. Itse en ole vieläkään onnistunut kyseistä sientä bongaamaan. Molempia veriseitikkejä sensijaan aika paljon, mutta haluan värjätä molemmilla erikseen, että keräily ja kuivaus jatkuu vielä. Luin ohjeen, että litralla tuoreita värjäisi jo aika hyvin.

Minustakin kuvan sieni olisi verihelttaseitikki.

Täytyypä ensi kerralla minunkin kuvailla tuota värjäysympäristöä paremmin. Ja itseasiassa tässä voisikin mennä laittamaan kattilan tulelle.. kun on sipulinkuoria vihdoin vaadittu määrä :D