maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Punaisia liemiä ja vihreitä liemiä

Tästä se yleensä alkaa, ja niin tälläkin kertaa. Vyyhditin tosin langat jo valmiiksi kotona, jotta mökillä pääsin heti värjäyshommiin:-)

Tässä koottuna vähän tunnelmakuvia lauantailta:


Kuvassa vasemmalla ylhäällä seitikkipussi odottelemassa, se on juuri otettu pakastimesta ja odottaa kattilaan pääsyä. Oikealla samaiset seitikit (verihelttaseitikit) ovat päässeet kattilaan ja väriliemi on upea!!
Alhaalla vain yleiskuva kattiloistani, minulla oli nyt kolme levyä käytössä: jouduttaa huomattavasti värjäämistä, sekä oikealla alhaalla ahdekaunokinlehtikattila.


Tässä lauantain värisaalis kuivumassa: haaleimmat vasemmalla ovat jauhosavikat, jotka likosivat viikon, tuli ihan nätti vaalea vihertävä, tosin tuossa kuvassa väri EI ole oikea, liian voimakas valo... Punertavat kaikki on eri väriasteita verihelttaseitikeistä:

Tässä parempi kuva seitikeillä värjätyistä langoista: nämä todella ovat aarteitani:Niin ihanat punertavan eri sävyt, jotka sopii yhteen ja erikseen ja vaikka minkä vaan kasveillavärjätyn langan kaveriksi! Mutta silti: miten näistä raaskii mitään neuloa kun ne on vyyhteinä niin kauniita?!:-)

Tässä lähikuvassa raparperinlehdillä aikaansaadut värit: ylinnä ihan sellaisenaan, sitten alempana kuparin kera ja alimpana raudan kera. Kauniita nämäkin ja sopivat vaikka juuri noiden seitikkilankojen kaveriksi loistavasti!
Ahdekaunokeilla tuli samaa väriä kuin viimeksi, joten niistä en ottanut sen tarkempia kuvia, halusin vain lisää niitä värejä ja yllättäen kyllä sainkin. Värjätessä ei nimittäin aina tule samaa väriä/sävyä vaikka kuinka tekisi kaiken samalla tavalla kuin aiemmin!

Ehdin minä vähän neuloakin, eli se perjantaina mainitsemani Bambuneule pääsi puikoille tämän verran. Ohjeessa oli muuten kaaviossa virhe, onneksi huomasin sen ennen kuin olin alkanut neuloa...
Ja jos ei viikonloppu vielä noilla olisi "täydellinen", niin lisäksi vielä löysin paikallisesta kirpparista tosi halvalla ihania lankoja: Vuorelman vanhaa Konevillalankaa sinisenä ja vaaleanpunaisena. Enemmänkin noita olisi ollut mutta en ostanut enempää kuin suunnittelin tarvitsevani. Kaikki vyyhdit ja kartio oli euron kappale. Kartion langasta en ole varma mitä se on mutta se sopii hyvin pitsineulontaan, vaikka Laminaria-huiviksi, joka on mielessä pyörinyt jo pidempään...

Ja kun ei osaa olla värjäämättä, niin kotona se vielä jatkuu... Laitoin krappia pataan kun sain eräältä värjäriltä hyviä reseptejä (kiitos Ritva värjäyskansion lainasta!), eli kerrankin kokeilen krappia ihan grammamääräisten ohjeiden mukaan. Tässä krapit kattilassa ja lämpötilaa seurataan koko ajan, jotta saisin oikein ihanaa punaista:-)


Tämän punaisen liemen tuotoksia sitten huomenna tarkemmin... :-)

11 kommenttia:

AnneM kirjoitti...

iik, missä sellainen kirppari on??

Pia Tuononen kirjoitti...

anne: Mäntyharjun keskustassa, paljon lankoja ja lähes kaikki euron /kerä/vyyhti. Tosin laatulankoja sai etsiä tarkkaan, mutta kyllä niitäkin löydin:-)

Pia kirjoitti...

Kivoja värejä sait verihelttaseitikeistä. Minulla on sama ongelma, että langat eivät oikeastaan koskaan näytä kuvattuna yhtä hyviltä, mitä luonnossa. Yleensä valokuva hävittää lähes kaikki sävyt.

Tupuna kirjoitti...

Kyllä on ihanan värisiä lankoja:)
Olis kyllä kiva joskus nähdä ja oppia itsekkin värjäämään,,,mulle ihan outoa hommaa, en ole koskaan edes nähnyt lankojen värjäystä:(

Kristiina kirjoitti...

Tosi mielenkiintoisen näköistä touhua tuo värjääminen. En ole itse moista koskaan kokeillut. Onnittelut kirpparilöydöistä, tosi oivia lankoja. Oispa Mäntyharju lähempänä.

Pirjo-Riitta kirjoitti...

On kyllä ihanan värisiä lankoja. Pakko tuota värjäystä on joskus kokeilla (vie kuulemma mukanaan..) minunkin, näyttää niin houkuttelevalta touhulta!

Anonyymi kirjoitti...

Aijai, miten alkaa houkuttaa värjäämisen kokeilu vuosien tauon jälkeen. Mahtaisiko tuoreista vaahteranlehdistä irrota mitään pysyvää väriä, onko kokemuksia?

Pia Tuononen kirjoitti...

Värjäykseen kyllä jää koukkuun, mutta suosittelen silti kokeilemaan;-) Sen jälkeen katselee kasvejakin ihan eri silmin kuin ennen, yhtäkkiä rikkaruohotkin muuttuu ihanaksi materiaaliksi!

äiti-puffa: en ole kokeillut vaahteraa, mutta ainakin vaahteran kaarnasta pitäisi jotain väriä irrota värjäysoppaiden mukaan. Tosin kaarnat ja kävyt ym. karkeat materiaalit vaatii paljon käsittelyä ennen kuin väri irtoaa, pilkkomista, liotusta ja keittämistä tuntitolkulla.

Matleena kirjoitti...

Taas olet saanut aivan ihania sävyjä aikaan, ei voi täällä muuta kuin huokaillen ihailla. Kuinkahan huokailisin, jos näkisin oikeasti, kun kuvatkin ssavat jo tämän aikaan. :-)

emhoog kirjoitti...

Hello Pia,
On one of your photographs I saw some yarn "Konevillalanka". I wonder, is that the Superwash 42 Tex x3. If so, could you please let me know where you bought this, preferably with the www adress. Thank you in advance.
My email adress is ehoog0@gmail.com

Pia Tuononen kirjoitti...

Hello ehoog! I bought the Konevillalanka many many years ago in fleamarket, so I can't help you now :-(