tiistaina, kesäkuuta 10, 2008

Krapin sävyjä

Olen tyytyväinen, lähes mykistynyt siitä miten kaunista väriä sain lankoihini, katsokaa vaikka!!:

Kuvan kaikki vyyhdit on olleet hieman eri ajan ja peräkkäin väriliemessä, eli vasemmalla on 2 vyyhtiä, jotka laitoin ensin, ihan vasemmalla oleva oli pidemmän ajan kuin seuraavana oleva, siksi hieman tummempi punainen. Kaksi vyyhtiä oikealla on jälkivärejä, lisäksi ihan oikeanpuoleisin on 7 veljestä eikä Nallea niin kuin muut.

Resepti oli tällainen: Laitoin ensi pienempään vesimäärään (en mitannut, ehkä litra) 50 g krappijauhetta, lämmitin sitä vähän, noin 80 asteiseksi. Lisäsin vielä vettä, en tiedä paljonko kaiken kaikkiaan mutta kattila oli iso, vettä ehkä 3 litraa kaiken kaikkiaan. Sitten keitin sitä noin tunnin verran niin että en antanut lämmön nousta yli 80 asteen. Jäähdytin lähes huoneenlämpöiseksi ja lisäsin n. 15 g alunaa. Sekoitin ja annoin lämmön nousta langan kanssa, mutta en yli 80 asteen. Ekaa vyyhtiä pidin liemessä ehkä tunnin, toista 45 min, ja jälkivärit oli varmaan jotain tunnin verran mutten enää paljon lientä lämmittänyt vaan annoin olla vaan lämpimällä liedellä ilman virtaa kun en enää jaksanut vahtia lämpömittaria. Alkuperäinen resepti oli tuota tarkempi, mutta minä kun en ole koskaan jaksanut ihan pikkutarkasti mitään seurata niin tuokin meni vähän sinne päin;-) Lankaakin oli paljon enemmän kuin ohjeessa, mutta ohjeen määrällä (50 g) tuleekin tuo tummin punainen ja minulle kyllä kelpasi oikein hyvin nuo vaaleammatkin punaiset tumman punertavan seuraksi.

Kerrankin kamera toisti aika hyvin värit, eli kuvaa ei ole käsitelty yhtään ja silti värit on juuri sitä mitä luonnossakin!

Nyt voisi jo vähitellen alkaa suunnitella mitä noista neuloisi, siis tiedän kyllä että haluan siitä itselleni villapuseron, kirjoneuletta, mutta mitä kuviota ja miten värit menisi, niin siitä ei ole vielä mitään tietoa. Nyt värejä kuitenkin alkaa olla jo sen verran paljon että suunnittelukin voisi jo alkaa!

11 kommenttia:

Tupuna kirjoitti...

Kauniita ovat:)
Saat ihanan villapuseron:)

milliini kirjoitti...

Tosi kauniita! Jostakin syystä olen itsekin nyt tänä keväänä hurahtanut punaisiin sävyihin... On tietysti aikakin jo vihreän kauden mennä ohi :)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihania värejä kuten tuolla alempanakin. Vasemmalla oleva tummanpunainen on kaunis ja ne vihreät sävyt tosi hyviä. Pitäisi alkaa itsekin kokeilemaan muutakin kuin elintarvikeväri- ja mehu-värjäystä.

Marika V kirjoitti...

Mun mielestä tuo ihan oikeanpuoleinen on oikea karkkiväri.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihanat värit. Aikaisemmin olen leikitellyt ajatuksella värjäyskokeiluista, mutta tämä postaus nosti himon kyllä "pakko kokeilla" tasolle.

Kate kirjoitti...

Tosi kauniita värejä!

Tuulia kirjoitti...

Tosi ihanat värit!

Mie haaveilen bohus-paidasta niin että siihen yläosaan tulisi samaa sävyä, tummemmasta vaaleaan, just niinkuin noi sun langat. Nyt kyllä haluttaisi värjätä heti langat semmoiseen, kun nuo sinun langat näki, tosi kauniita ovat!

Noista tulee varmana upea neule!

Anonyymi kirjoitti...

tosi kauniit värit:)

Rina kirjoitti...

Hyviä sävyjä, suorastaan herkullisia. Oletko kokeillut krapilla ns. kylmävärjäystä? Se irrotaa ne punaiset sävyt ja antaa myös upeita sävyjä ilman lämpöä. Mun pitäisi laittaa taas sanko partsille, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi...

Rina kirjoitti...

Mä laitan ne linkit sulle tätä kautta kun tajusin, että eihän mulla ole sun sähköpostiosoitettasi.
Eli tässä on luettavaa kylmävärjäyksestä krapilla:
http://www.exoriente.de/en/naturaldyeing.php
ja
http://www.rugreview.com/13-3nest.htm

juli kirjoitti...

Onpas herkullisia punaisen sävyjä. Kirjoneuleena varmaan langat pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Odotan uteliaana mitä keksit.