maanantaina, elokuuta 13, 2007

Helleviikko on kiva lomailuviikko:-)

Osuikin sitten kivat säät lomaviikolleni ja alkoi jo helteet ihan kyllästyttää!;-) No, ei kai, onhan se kiva että on lämmintä, ei sitä liikaa ole ollut tänä kesänä. Ja mitä sitten tein loman aikana - tässä lankaan liittyvä lomasaalis:


Kaikki siis itsevärjättyjä ja tuli aika kivasti vaihtelua väreihin, kun alkoi metsästä löytyä jo sieniäkin, joita käyttää värjäämiseen. Jotkut oli vähän vaikeita tunnistaa, mutta kokeilin niitäkin, eihän sitä koskaan tiedä mistä tulee mitäkin väriä:-) Lähinnä tunnistin punavyöseitikin ja samettijalan, jotka molemmat oli kivoja ylläreitä, etenkin samettijalka jota en ollut aiemmin tiennyt ollenkaan värjäyssieneksi. Yhdestä kirjasta löysin vielä vinkin, miten siitä saa violettiin vivahtavia värejä (yläkuvassa keskivaiheilla olevat 2 vyyhtiä), eli kun antaa vyyhdin olla vain hetken liemessä (ilman kuparia ym. kemikaaleja) lankaan tulee violetti väri. Myös pietaryrttiä kokeilin, sekä mäkikuismaa , kanervaa ja suopursua eri kemikaaleilla höystettynä.

Nyt värjättyjä lankoja on jo niin paljon, että kiinnostaa todella tehdä värikartta mitä mistäkin tulee! Vielä olisi tämän kesän tavoitteena kokeilla veriseitikkiä (kun sitä vain jostain löytyisi) ja kääpiä, ja sitten voisin tältä kesältä laittaa väripadat odottamaan ensi kesää:-)

Langat vasemmalta oikealle:
1. samettijalka
2. samettijalka
3. samettijalka + rauta (raudan kanssa tulee kaunista vihreää!)
4. samettijalka + kupari
5. suopursu
6. samettijalka + kupari + rauta (tällä yhdistelmällä tulee hyvin tumma kaunis vihreä)
7. suopursu + kupari
8. joku seitikki (en tunnistanut varmasti)


No, jotain neuloinkin viikon aikana: eli itselleni sukat Onlinen 100 Supersockesta:
Bambusukat
Malli: perussukka, tavallinen kantapää
Lanka: OnLinen Supersocke 100 Bamboo, väri 956, 60 g
Puikot: 2,5 mm

Viikon kohokohtana oli myös näiden ihanien kissanpentujen kuvaaminen:
Ihania kissapalleroita!! Ne ovat siis villikissan pentuja mummilassa (onneksi aika monelle on jo koti tiedossa), yhteensä 5 pientä kissanpentua.

Näiden kanssa touhutessa ei pääse kyllästymään:-)16 kommenttia:

mammaliini kirjoitti...

ihananvärisiä lankoja!!!
ja suloisia kissanpentuja :)

Kate kirjoitti...

Vau minkä värisiä lankoja... ovatko nuo vasemman puoleiset luonnossakin noin violettejä kuin ne näyttävät tässä ruudulla? Siis vau!
Taas kerran muutenkin kauniita kuvia.

Pia Tuononen kirjoitti...

kat: langat tosiaan on violetteja ihan oikeastikin, tosin en tiedä miten vahva violetti sinun näytössä on;-)

Anonyymi kirjoitti...

Onpas herkullisen värisiä lankoja! WAU!

Anonyymi kirjoitti...

Hauska nähdä, minkälaista väriä sait samettijaloista. Tätyykin lähteä sienimetsään, josko sieltä jo löytyisi värjäysmateriaalia.

Tuo violetti olisi tosiaan hyvä lisä kaikkiin keltaisiin ja vihreisiin väreihin, joita itse olen kesän aikana värjännyt. Itse olen yrittänyt tehdä lankakartan, johon olen laittanut pätkän lankaa, langan tyypin, langan alkuperäisen värin, kasvin ja ajankohdan, sekä käytetyt puretteet. Äkkiä ne pääsee unohtumaan, jos ei kirjaa ylös lankakarttaan. Ja jossain välissä langoista pitäisi tehdäkin jotain, jotta voisi taas värjäillä uusia

Elina kirjoitti...

Vau mitä lankoja!

Juuri tuollaisen pienen kokomustan kissan tahtoisin ellen olisi allerginen.

iso gnu kirjoitti...

Onpa kauniita värejä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania värejä!
Olen itsekin ihaillut samettijalalla värjätessä sitä marjapuuronpunaista sävyä mikä tulee juuri ennen kiehahdusta. Mutta mennyt ohjeiden mukaan ja lisännyt pureteaineet mukaan. Kauniita oliivinvihreitä on tullut kuitenkin.
Eilen pistin sieniretkellä mieleen samettijalkakasvustot ja kai ne pitää sieltä pois hakea näiden kuvien jälkeen...

Anonyymi kirjoitti...

Kauniin värisiä lankoja!

Pia kirjoitti...

Kiitos blogiini jättämästäsi sienimetsävinkistä. Sen verran vielä kysyisin, että oliko nuo samettijalalla värjätyt violetinsiniset saatu kokonaan purettamattomaan lankaan?

Kangaskasa kirjoitti...

Upeita lankoja! Olen yrittänyt opetella värjäyssieniä, mutta saapa nähdä löydänkö tai tunnistanko yhtään, kun metsään asti pääsen... :)Tuo violetti väri kyllä houkuttaisi erinomaisen kovasti!

Pia Tuononen kirjoitti...

pia: joo, violetin sävyt tuli tosiaan kokonaan purettamattomaan 7 veikkaan ja olen huomannut muutenkin että 7 veikka (l.valk) värjäytyy usein paremmin kuin 100 % villa, kummaa kyllä!!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja värejä olet saanut aikaiseksi!

Anonyymi kirjoitti...

Upeita kuvia ja voi mitä lankoja, huoks... Osaatko sanoa montako sientä muuten täytyisi yhtä 7veikkakerää kohden löytää esim. niitä seitikkejä? Jostain sain käsityksen, että muutamakin riitäisi. Ilmeisesti vettä lisätään sitten keitokseen aika vähän.

Seuraavalla kerralla sienireissulla onkin mukavaa kerätä "uusia" sieniä, mitä ei ole ennen syötävänä mukaan ottanut :)

Leena kirjoitti...

Uskomattoman hienoa violettia olet saanut samettijaloilla!!! Minä en ole ikinä onnistunut sinnepäinkään, mutta kyllä nyt täytyy taas kokeilla erilaisia tapoja, kun näin hienot värisi. Osaatko yhtään arvioida kuinka paljon oli sieniä/lankaa?

Rakka kirjoitti...

Hei, käytitkö tuoreita, kuivattuja vai käymään alkaneita samettijalkoja tuossa? Tarttui metsästä mukaan reilu kilo samettijalkoja ja pilkoin ne jo kuivumisvalmiiksi kun ei tällä viikolla taida ehtiä värjäämään.