keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Neulejulkisuutta

Uusimmassa Kodin Kuvalehdessä oli juttua neulojista, neuleblogeista ja neuletapaamisista, kiva yllätys kun aloin selailla leheteä! (kuvaa klikkaamalla pääset suurempaan kuvaan, josta voi lukea tekstin)


Noista samettijalka-värjäyksistä tuli vielä kommenteissa kysymyksiä, mutta vastaan tänne niin muutkin näkee infoa siitä.

On hirveän vaikea arvioida sienten määrää lankaa kohden, etenkin kun mulla loppui lanka kesken eli sain vain nuo kuvassa näkyvät langat (yksi vyyhti oli noin 50 g), enempäänkin olisi kyllä liemi riittänyt:-( Ensi kerralla kyllä varaudun tarpeeksi suurella määrällä!! Sillä värimäärällä mikä minulla oli (reilu paperikassillinen, joka todella painoi!) olisi värjännyt kyllä useamman 7 veikka-kerän. Etenkin tuo samettijalka+kupari+rauta=tummanvihreä jäi harmittamaan kun siitä tuli niin käyttökelpoinen kaunis tumma vihreä. Ja sitä väriä olisi kyllä riittänyt, teki ihan pahaa kaataa hyvä liemi pois. Mutta kun ei ollut lankaa, ei mitään värjättäväksi sopivaa ja lähin lankapistekin oli 30 km päässä!


Mutta jos löytää samettijalkoja, niitä kyllä yleensä on sitten PALJON, kuten siellä missä minäkin sienestin. Paikka oli kuivahkoa kangasmetsää, jossa kasvoi lähinnä vain mäntyjä, kasvillisuus oli kanervia ja puolukkaa. Samettijalat oli etenkin pienissä rinnepaikoissa, eli tykkäävät kasvaa vinossa maastossa aivan selvästi! Ja sienet oli myös isoja, sellaisia pienen lautasen kokoisia eli montaa ei tarvitse jotta materiaalia tulee paljon:-)


Olen myös lukenut että samettijalat on runsaasti nestettä sisältäviä eli vettä ei tarvita kovin paljon, vettä voi tietty lisäillä sitten tarpeen mukaan. Lähinnä tuo juttu tuli ilmi kun kirjassa oli ohjeistettu miten sientä kannattaa säilyttää, eli kuivatus on siksihankalaa !

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sama juttu pisti munkin silmääni, kumma kyllä *VIRN*
Oikein hyvää "mainosta"!

Leena kirjoitti...

Kiitos, kun olit vastannut kyselyihin samettijalkamääristä, mietin vähän määriä ja sitten tein viime viikolla omia kokeilujani ja niin minäkin sain violettia:))