maanantaina, elokuuta 27, 2007

Värikäs viikonloppu

Olihan minulla eväitä viikonloppua varten...:


Mutten ehtinyt kovin paljoa neuloa (vaikka uusi sukkamalli olikin ihana!)...


...kun heti lauantaiaamuna mökillä laitoin kasvit likoamaan ja laittelin kattilat tulelle, oli niin hieno ilmakin, juuri sopiva värjäykseen kun oli vähän viileä mutta silti kaunis ja aurinkoinen:-)


Pietaryrtin kukkia ja pujoja likoamassa.

Samettijalat kiehumassa


Minulla oli ollut 2 viikkoa samettijalkoja lojumassa ämpärissä, ne ei siis olleet vedessä mutta olivat 2 viikon jälkeen kyllä aika hirveän näköisiä. Oli aika mielenkiintoista laittaa sellaista kiehumaan (sisätiloissa en kyllä koskaan keittelisi sellaisia, niin hirveä haju niistä lähti!!), ja kyllä tuli voimakkaita värejä, lähinnä ruskeita, ihan erilaisia mitä edellisellä kerralla tuli tuoreista samettijaloista.


Tässä värjäystuloksia vasemmalta oikealle:


1. apilanlehdet + sadevesi + kupari + luonnonvalk. lanka
2. pujo + kaivovesi + kupari + rauta + kirkas valkoinen lanka (tämä oli aika yllätys, kaunis kylmä harmaa)
3. pajunlehdet + kaivovesi + viinikivi + kirkas valkoinen lanka
4. pajunlehdet + kaivovesi +viinikivi + luonnonvalk. lanka
5. - 7 samettijalat (lojuneet ensin 2 vkoa ämpärissä )+ sadevesi + kupari (ihania ruskeita!)

Tuo viimeinen vyyhti on niin kaunis ruskea, että kyllä taas harmitti kun en saanut sitä kuin yhden vyyhdin. Ei vaan tullut samaa ruskeaa enää kun laitoin uuden vyyhdin, tuo on tosi kaunis ja tumma hieman punertava syvä ruskea!! Siitä voisi tehdä vaikka kokonaisen puseron jos vain olisi lankaa enemmän:-)


Vasemmalta oikealle (nuo vasemmalla olevat ei ole noin haaleita luonnossa):

1. samettijalat + viinikivi + sadevesi, ei keitetty ollenkaan, vain kasteltu lämpimään väriliemeen
2. samettijalat + viinikivi + kupari + rauta + muutama sipulinkuori + kirkas valk. lanka
3. horsman lehdet + viinikivi + kupari
4. samettijalat + kupari (jälkiliemi)
5. samettijalkojen uudelleen keitto
6. samettijalat + kupari (jälkiliemi)



Vasemmalta oikealle:

1. samettijalat + sadevesi
2. pietaryrtin kukat, toinen pää samettijalat + viinikivi + kupari + rauta + muutama sipulinkuori (tämä oli eka kokeilu sävytetystä langasta ja siitä tuli oikein kiva)
3. pujo + kupari + kaivovesi
4. pietaryrtti + kupari + l. valk. lanka
5. pietaryrtti + kupari + viinikivi + kirkas valk. lanka




Vasemmalta oikealle:
1. ahdekaunokki + kupari
2. ahdekaunokki + kupari, alla haalea beige lanka
3.-6. samettijalat + kupari eri vahvuuksilla värjättyjä
7. haavan keltajäkälä (ei ole luonnossa noin vaalea, vaan kaunis kellertävä ruskea)

Vielä jäi jotain väriaineitakin mökille:



Mustarousku


Löysin pihalta mustarouskuesiintymän ja jätin ne sinne kasvamaan kokoa, eli seuraavalla kerralla heitän ne pataan ja katson mitä tulee! Lisäksi tekisi mieli kokeilla liukuvärjäystä, sillä nuo pari kokeilua (toinen oli jättipitkä vyyhti josta ei nyt vielä ole kuvaa) mutta kun valkoiset langat loppuivat taas kesken... Miksei 8 x 150 g 7 veikat riitä edes yhdeksi viikonlopuksi???:-)


Kissatkin on 2 viikossa kasvaneet jo näin isoiksi (ja suloisiksi):



13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielettömän upeita nuo samettijalkaruskeat kuparilla! Itse sain khakinvihreää kun höystin liemen parilla ruosteisella kettingillä;)

Anonyymi kirjoitti...

Kauniita lankoja olet taas värjäillyt, ja runsaasti. Itselläni on kattilallinen samettijalkoja likoamassa, ja tarkoitus on tänään värjätä niillä purettamattomalla langalla.

Anonyymi kirjoitti...

En ole viime sienireissuilla löytänyt kuin kantarellejä, sekaseitikkejä ja kymmenittäin hirvikärpäsiä tukassa ja vaatteiden sisällä :( Ei häivähdystäkään noista samettijaloista.

Kiitos taas aivan ihanista värjäyskuvista. Noita ruskeita minäkin himoitsen. Puretatko langat samalla vai etukäteen? Esipuretus varmaan nopeuttaisi hommia. Ja toistaiseksi olen tutustunut vasta alunan käyttöön, kuparia ja viinikiveä pitäisi hankkia.

Oletko kuullut tuosta mustarouskusta vai onko seihan villi kokeilu? Mummolassa on kuulemma paljon. Itse keräsin ensimmäistä kertaa mustia torvisieniä ja ne on ihan kuivia. Mahtaisko niitä kannattaa keitellä?

Soile kirjoitti...

Kasvivärjätyt langat ovat kyllä kauniita, värit ovat pehmeitä ja passaavat kaikki hyvin toisiinsa. Mulla on kaapissa pussillinen veriseitikkiä odottamassa josko joskus pääsisin padan ääreen. Niistähän pitäisi jotain punaiseen vivahtavaa saada aikaiseksi.

Pia Nore kirjoitti...

risulintu: En käytä alunaa puretuksen ollenkaan, kai jossain kirjoissa kupari ja rautakin on puretusaineita eli kai sitten käytän niitä (joissain), mutta muuten en käytä ollenkaan. Olen huomannut että ilmankin pärjää ihan hyvin,väri tarttuu ja pysyy ilmankin:-)

soile: mustia torvisieniä kyllä laittaisin ihan syötäväksi, niin herkullisia ovat;-) Mustarouskusta en ole löytänyt mitään tietoa värjäyskirjoista, mutta pitäähän niitä silti kokeilla!:-)

Pia Nore kirjoitti...

soilelle vielä: kokeile ihmeessä veriseitikkejä jos sinulla niitä on, minä en ole löytänyt kuin yhden tänä syksynä ja haluaisin niin kokeilla!!

Riksu kirjoitti...

Ihania lankoja, ihania värejä. Tuo Pujolla (?) värjätty sininen pysäytti vaan katsomaan, on todella kaunis väri.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan huokailuttaa nuo kauniit lankasi! Tummat ruskeat ovat todellakin komeita! Itse olen saanut tanniinin avulla yhden kerran tumman ruskeaa väriä, joka haihtui huuhtelussa pois ja langasta tuli maitokahvin värinen. Kiitos tiedoista!

Soile kirjoitti...

Mun kotona kotona Laukaassa tartti kävellä kotipihasta pikkutien yli metsään ja kerätä iso sangollinen veriseitikkejä. (Löytyipä vielä kanttarellejakin) Oli oikein kunnon esiintymä!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan upeita värejä olet saanut aikaiseksi! Oi kunpa itsekin olisi niin viitseliäs että jaksaisi värjätä lankoja ;)

Anonyymi kirjoitti...

Todella kauniita värejä olet saanut aikaiseksi! Noista kelpaa neuloa.

Sari (saristitching) kirjoitti...

Voi hyvänen aika miten suloisia kissoja! Mutta kyllä ovat langatkin upean värisiä.

Leena kirjoitti...

Hienoja ruskeita:) En olekaan itse kokeillut seisotetuilla samettijaloilla (tai kuparilla), sen olen kyllä huomannut, että jos kerätyt sienet ovat vanhoja ja lötköjä, niistä saatu vihreä raudalla tulee "likaisemmaksi" ja juuri vivahtaa enemmän ruskeaan. Mutta ei tietysti ole noin hienon ruskea.
Ja joo, kupari ja rauta ovat puretusaineita, itse asiassa monesti parempiakin kuin aluna, niillä esim valonkestot paranevat alunaan tai purettamattomaan verrattuna.