tiistaina, marraskuuta 20, 2007

Kainuun kukkalapaset

Koska Lapaskuu on meneillään, piti kokeilla pitkästä aikaa kirjoneulelapasten neulomista! Kainuun kukkalapasethan nuo on ja viime talvena niitä näkyikin paljon blogeissa, minulla vaan to do-lista oli niin pitkä että kukkalapaset pääsivät vasta tänä talvena puikoille:-)Kainuun kukkalapaset

Malli: SK 12/2006 (itselle muistiin: silmukoita 50 s)

Lanka: musta Nalle ja punakirjava Nalle Colori

Puikot: 3 mm

Muuta: Kierreraita ei ollut ihan uusi juttu, olen muistaakseni kerran ennen sellaista kokeillut. Muuten ihan kiva idea, mutta langan kiertymistä ei voi välttää:-(
Kuvion tein muuten ihan ohjeen mukaan, mutta koska minulla ei värit vaihtuneet niin kuin alkuperäisessä mallissa, tein yhden mustan välikerroksen aina kukkaosuuksien väliin. Ei näytä sitten ihan niin että kukista kasvaisi seuraavan kukan varret.

Kirjoneulemalli on ihana, ja helppo, tosin tykkään enemmän sellaisista kirjoneuleista joissa ei tarvitse kiertää lankaa ollenkaan eli ei ole 3-4 silmukkaa pidempiä langanjuoksuja, koska silloin langat voi pitää etusormella niin että neulominen on yhtä nopeaa kuin yksivärisenkin pinnan neulominen:-)
En tiedä miten paksua ohjeen Pirkkalanka on, minulla nyt on muutenkin aina vaikea käsittää niitä tex-lukuja ja muistaa miten paksua on ohut Pirkkalanka ja miten paksua paksu Pirkkalanka. Ohjeessahan oli paksua Pirkkalankaa (mutta silti tiheys suuri) ja kun käytin Nallea, vähensin vähän silmukoita. No, sitten nuo ei minulle mahdukaan, onneksi löytyy lapasille ottaja muualta:-) Seuraavat jos teen samalla mallilla, silmukkamäärät voi pitää varmaan juuri samana kuin ohjeessa, jos Nallea käytän (itselle siis muistiin tämä seikka).

Toinen lapasprojekti on jo aluillaan, sillä tein mallitilkun huovutettavia lapasia varten:
Lanka on Pirtin Kehräämön liukuvärjättyä karstalankaa, samaa väriä kuin Holvi-huivissa, mutta paksumpaa. Tilkusta tuli ihanan untuvanpehmeää ja näyttääkin pehmoiselta:-)

Tilkussa oleva poikkiraita kertoo puikkojen vaihtumiskohdan (nurja kerros), kokeilin 6 mm ja 7 mm puikkoja.

Sopivaa tuli 6 mm puikoilla kun huovutin 2 kertaa peräkkäin 40 asteessa. 60 astetta olisi ehkä riittänyt kerran, mutta kun en uskaltanut... Teen siis huiville pariksi lapaset, en vaan vielä tiedä miten koristelisin ja silmukkamäärät on vielä laskematta tuosta mallitilkusta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit lapaset!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana väriyhdistelmä noissa kukkalapasissa! Tykkään juuri tuosta punakirjavasta Nallesta.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas kauniit, tykkään tuosta kaksivärisyydestä jotenkin vähän enemmän (ainakin tällä hetkellä) kuin siitä alkuperäisestä moniväristä.

Hih, mulla olikin mielessä etsiä Kainuun kukkalapasten ohje seuraavaksi :). Kiitos siis ohjelehden numerosta (nyt ei tarvitse plarata montaa lehteä sitä etsiskellen) - ja lisäksi lankavahvuuksien muistiinpanot luultavasti auttavat muakin.

Kukkalapasten värit on vielä päättämättä,ja ToDo-lista mullakin kauhean pitkä, joten saapa nähdä, montako muuta työtä tähän väliin tulee..

Livia kirjoitti...

"...koska silloin langat voi pitää etusormella niin että neulominen on yhtä nopeaa kuin yksivärisenkin pinnan neulominen:-)."

Niin se varmaan on, kun asian osaa. Nauroin ääneen lukiessani tuota kohtaa tekstistäsi, sillä itse olen hidas ja armoton mämmikoura ja juuri kirjoneule saa minut tuskailemaan nakkisormieni kömpelyyttä.

Mutta aivan ihanat lapaset!

satumh kirjoitti...

wau! upeat lapaset ja tosi hienot just punamustina! :)

Heidi kirjoitti...

Itse ostin Pirtin kehräämön hahtuvalankaa ja tiedätkö sinä kutistuuko se kaueasti jos valmiin tekeleen heittää pesukoneeseen? Yritin nimittäin teostani aurinkoa(löytyy blogin etusivulta) huovuttaa käsin jotta saisin auringosta tiiviimmän, mutta en saanut sitä huopumaan, Ainoa hyöty tästä käsin huovutuksesta oli se että rypyt silis.=)

Pirjo kirjoitti...

Ihanat lapaset - ja löysinpä tuosta SK:n numeronkin, josta ohjetta voi etsiskellä. Mustana ne ovat todella tyylikkäät !