keskiviikkona, kesäkuuta 13, 2007

Koolausta koolausta!

Ja taas Kool-värjätään, mutta nyt uudella menetelmällä! Tai siis löysin netistä vinkin tehdä tositosi pitkän vyyhdin jotta värityksestä ei tulisi liian sekamelskaa, kuten näillä pätkävärjätyillä on välillä tapana. Ja tällä tavalla aloitin:

Olisikohan tämä jo tarpeeksi pitkä vyyhti?;-)
Sen jälkeen sidoin vyyhdin useilla pasmalangoilla (erityisen tärkeää kun on kyse näin pitkästä vyyhdistä ) ja jaoin lisäksi sen ihan mittaamalla 4 yhtä suureen osaan ruskeilla langoilla merkaten. Yhden osuuden pituus oli noin 250 cm.

Tässä odottavat sitten liemet. Vasemmalta oikealle:
Strawberry, Lemonade + Cherry, Lemonade + Orange

Punaiset näyttää aika samoilta tuossa, mutta luonnonvalossa ero on suht selkeä. Liemet on myös aika vaaleita, siis veden määrä on suurempi kuin ohjeissa yleensä on suositeltu. Lisäksi neljänteen osuuteen aioin laittaa roiskeväriä eli siinä valkoinen pohja jäi näkyviin.

Tässä vyyhti on jo liemissä:

Purkit on oltava ihan vierekkäin, jotta valkoista osaa ei jää eri värien välille. Lisäksi välillä vähän siirtelin rajakohtaa purkista toiseen jotta väri hieman sekoittui nätisti.


Tässä vyyhti on jo ollut mikrossa (2 x 2 min) ja on myös hieman jäähtynyt. Vyyhti on siis vain huuhtelua vailla.


Helppoa tämä pitkän vyyhdin menetelmäkin on , vaikka aluksi vähän hirvitti taiteilla noin pitkän vyyhdin kanssa!:-) Oikeasti lopputuloksen näkee vasta kun lanka on puikoilla, mutta uskoisin etten malta odottaa kovin kauaa (taitaa UFO:t jäädä UFO:iksi...) :


Värejä jäi vähän jäljelle, siis ihan lieminä ja avattuina pusseina ja eihän niitä hukkaan voinut heittää. Siis vielä pikku vyyhti 7 veikkaa:
Tein tästäkin aika pitkän vyyhdin, mutta ehkä vain kolmasosan tuosta ekasta. En viitsinyt tätä niin mittailla joten mittaa en pysty sanomaan... Kivan makeat värit tuli, sopii vaikka naperon johonkin pikkujuttuun:-)

Tässä lanka jo kuivana:


Yön yli piti odottaa pitkän vyyhdin kuivumista, mutta tänään pääsin aamulla sitä jo kerimään (pikku apulainenkaan ei ihme kyllä saanut vyyhtiä sotkettua vaikka sitä pelkäsinkin koko ajan, tuon vyyhdin kanssa kun oli näköjään niin kiva leikkiä...):
Tässä päivän saalis valmiiksi kerittynä - ihanan makean värisiä, eikö totta:

Nalle 150 g, 7 veljestä 50 g


Kokeilin muuten sitä silkkiväriäkin, mutta ei näytä väri pysyvän. Pitäisi varmaan se etikkakäsittely ottaa siihen mukaan, tai sitten ei. Tämä kool-värjäys on toisaalta niin paljon helpompaa kun ei tarvitse keitellä eikä muuta, joten ehkä jätän silkkivärit silkimaalaukseen;-)


Tänään postissa tuli taas ihania juttuja, eli Laukkuvaihtolaukkuni, joka on aivan mielettömän ihana!!! :

Laukku tuli Pirreltä, ja lanka on niin juuri sopivaa kesäliiviini, että on siis väri ja myös malli loistavasti osattu valita! Tykkään niin noista puukahvoista, sellaisia minulla ei tätä ennen missään laukussa ollutkaan, vaikka mieli on tehnyt:-) Kiitos siis Pirre aivan ihanasta laukusta, kokokin on juuri sopiva, sillä tänne mahtuu juuri lompakko, kännykkä ja avaimet ja tämä myös mahtuu vaunujen verkkokassiin mukaan silloin kun vaunuilla olen liikkeellä (siis yleensä aina;-) ) Niin, ja laukun mukana tuli myös kerä pinkkiä Malibua, josta voin tehdä jotain kivaa, vaikka Pirren ehdotuksen mukaan naperolle pikku kassin:-)

Lisäksi JariMäeltä tuli kool-väritilaus ja tilasin vanhojen tuttujen värien lisäksi muös Mango- ja Slammin' Strawberry Kiwi-värit, mutta ei ole aavistustakaan vielä millaisia ne on. Pussien perusteella punainen ja vihreä mutta sävystä ei ole tietoa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan värisiä lankoja taas!
Pitäisiköhän minunkin...

muoriska kirjoitti...

Silkkivärillä tarttee mikrottaa täsmälleen yhtä paljon kuin kool aideilla. Ja se on se etikka joka sen tekee, ja jos etikan hajua inhoaa niin sitruunahappoa kehiin, sitähän on myös kool aideissa.. ja pysyy kyllä.
Suolaa olen käyttänyt kummassakin metodissa.
No syksyllä lähden sitten kasvivärjäyksen saloihin minäkin.

muoriska kirjoitti...

Ai niin, tuo mango on tosi ihana väri. itse olen siitä pitänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan värisiä! Monella sivulla olen ihaillut koolattuja lankoja mutten vielä itse ole rohjennut koittaa. Pitääkö noita lankoja (nalle ja 7v) käsitellä jotenkin ennen värjäystä? Ja sopiiko "koti"kehrätty rasvaisempi lanka siihen? Mistä ko. värejä voi tilata?

Pia Tuononen kirjoitti...

niina: lankoja ei tarvitse käsitellä mitenkään ennen värjäystä, ihan vaan olen kastellut ja puristanut liiat vedet pois. Kotikehrätty lankakin käy, olen huomannut että mitä käsittelemättömämpi lanka on ,sitä paremmin väri tarttuu, ainakin kasviväreissä, kooleissa ei eroa paljon ole.
Kool-värejä saa

JariMäeltä.

Meilillä (mail@jarimaki.fi) voi kysyä mitä värejä milloinkin on saatavissa, sivulla kun ei suoraa tilauslomaketta kool-väreille ole.

ihanasonja kirjoitti...

Kivoja koolaustuloksia! Jäin miettimään, että voiko kool-aideilla värjätä ilman että sitä lientä keittää? Oon aina luullut, että se pitää keittää... vaikuttaako se värin pysyvyyteen sitten jotenkin?

-Mietteliäs-

Pia Tuononen kirjoitti...

Juu, ei kool-värien liemiä tarvitse mitenkään keittää, sen kun vaan sekoittaa jauheen haaleaan veteen! Helppoa!

satumh kirjoitti...

kivalta näyttää värjäykset! tahtoo kanssa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta/ohjeista.

Anonyymi kirjoitti...

Kun laitan koolatun langan kuivumaan, onko sitä vaaraa, että siitä vielä tippuisi väriä ja värjäisi pinnan?

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kun laitan koolatut langat kuivumaan, onko sitä vaaraa, että langoista vielä tippuisi väriä ja värjäisi esim. kuivaustelineen tai lattian?

Pia Tuononen kirjoitti...

anonyymille: en ole huomannut että väriä enää siinä vaiheessa lähtisi, mutta jos on kovin arvokas lattia, kannattaa suojata lattia;-)