Tässä vähän kuvashowta värjäyksistäni:
Sipulinkuoret ja nokkoset olivat liotuksessa yön yli jotta väri irtoaisi paremmin.
Tässä kiehuvat haavankuoret (vasemmalla) ja männynkävyt (oikealla). Molempia piti ensin liottaa yön yli ja sitten keittää 3-4 tuntia ennen kuin väri lähti irtoamaan. Lisäksi kävyt piti pilkkoa vähän pienemmiksi ennen keittoa. Se olikin mielenkiintoista puuhaa: kirveellä ei ole mitään ihan helppo rikkoa käpyjä kun kävyt ja kävynpalaset helposti sinkoili minne sattuu kirveen osuessa niihin. Lähinnä se olikin sitä että pilkoin niitä ja sitten keräilin niitä ympäristöstä talteen;-)
Tässä kiehuvat pajunkuoret ja nokkoset. Pajunkuorten kanssa meinasi itku tulla kun liemestä tuli tosi upean väristä (katso seuraavaa kuvaa), mutta väri ei vaan tarttunut lankaan. En käsittänyt mistä se johtui vaikka langat puretettiin ja kaiken piti olla kunnossa. Mutta, mutta, onneksi ratkaisu löytyi yhdestä värjäyskirjasta jota sattumalta lueskelin keitoksia odotellessa: liemen piti olla emäksistä, jotta väri tarttuisi!! Nyt tiedän seuraavalla kerralla että jollakin tavalla liemestä pitää saada emäksistä jotta väri tarttuu, en vielä tiedä miten mutta yksi ajatus olisi tuhkan keitto (sehän olisi emäksistä), mutta saa nähdä mitä keksin, ehkä on helpompikin ratkaisu:-) Kyllä väriä tarttui jonkin verran noinkin eli ei ne langat valkoisiksi jääneet...
Tässä siis upea pajunkuoriliemi.
Liemien keiton jälkeen kokeilin apteekista saatavia kemikaaleja pieniin eriin haavankuorilientä ja tässä näkyy tulokset (vasemmalta oikealle): tinasuola, rautavihtrilli, kuparivihtrilli.
Rautavihtrillin kera näytti tulevan tosi tumma väri ja innostuin kovasti siitä, sillä se oli sellainen aika voimakas violetin sinertävän harmahtava (harvinainen väri luonnosta saatavien värien joukossa), mutta huono puoli oli että se ei ollut kestävä väri:-( Huuhtelu sai aikaan värin vaalenemisen aika voimakkaasti, tosi jäljelle jäävä värikin oli ihan kaunis sekin.
Tässä on ehdoton suosikkini: sipuliliemi! Sipulinkuori on aivan ihana väriaine: pienestä määrästä tulee jo lyhyellä keitolla voimakas väri, väri on helppo ja turvallinen vaikka ruokakattiloissakin keitellä ja sipulinkuoria on helppo kerätä kaupunkioloissakin:-) Suunnittelin jo että sipulinkuorilla voisi värjätä seuraavaksi vaikka puserollisen lankaa...
Tässä langat on värjäytymässä pajunkuoriliemessä (yllä) ja nokkosliemessä (alla).
Ja mitä opin tästä värjäyskerrasta:
Ja lopuksi: värjäys ON kivaa, todella mukaansatempaavaa ja melkein vielä mukavampaa kuin neulominen:-) (=en edes ehtinyt neuloa viikonlopun aikana!)
Lopuksi muuta eli noista kommenteista: huomasin että sähköpostiini ei ole tullut kaikki kommentit hyväksyttäviksi ja siksi ne on jääneet hyväksymättä. Nyt kävin kommentit läpi Bloggerissa ja sieltähän niitä löytyi! Nyt on kommentit hyväksytty ja jatkossa katson ainakin silloin tällöin jos niitä kertyy sinne. Pahoittelen tuota mokaa, etenkin Anne, sinun kommenttisi odotti ja odotti, mutta nyt se on paikallaan:-)
25 kommenttia:
Todella kauniita sävyjä noista luonnonväreistä tulee.
Ihanan värisiä lankoja olet saanut aikaan..Pitää itsekkin kokeilla kun kesällä pääsee mummolaan, ei täällä kaupungissa oikein viitsi..mutta sipulinkuoria voisin kyllä kokeilla. Mitä käytit siihen puretusaineena?
Osan langoista olen purettanut alunalla, osaa en ollenkaan. Huomasin että aluna jotenkin samensi värejä ja kokeilin sitten purettamatta. Sipulilla värjätessä en purettanut ja hyvä väri tuli silti:-)
Ihanan värisiä! Näytti tosi kivalta toi kasvivärjäily, pääsisköhän sitä itsekin joskus kokeilemaan? :)
Upeita värejä. Osaatko suositella jotain tiettyjä kirjoja värjäämisestä kiinnostuneelle?
Ihanan värisiä lankoja :) Tulee kyllä ihan erilaisia värisävyjä itse värjäten, teolliset värit ovat jotenkin niin kovia noihin pehmeisiin sävyihin verrattuna.
Kokeilitko käyttää vihtrillejä puretusaineina alunan sijaan? Saat esim. raudalla tummia sävyjä ja kuparilla voimakkaammat vihreät. Emästä saat muustakin kuin tuhkalipeästä, esim. kalkista. En tiedä vaikuttaako kalkki väriin, saattaa kyllä olla. Eikö ole kasvivärjäys kivaa, olen itsekin aivan koukussa!
Ison satsin ehdit viikonloppuna värjätä. Ja kauniita värejä sait aikaiseksi. Sää oli kaunis, mutta niin tuulinen, että itse pidättäydyin värjäilyistä. Keittopaikkani on niin tuulinen, että kaasullakeittimellä värjäys ei tuulella onnistu.
Olen käyttänyt itse viinikiveä (kaliumbitartraatti) värejä kirkastamaan.
Rautavihtrillistä olen huomannut saman, että valtaosa sen tuomasta väristä lähtee pois langasta.
Kävyissä ja kuorissa olen huomannut sen, että jos keittää liian kovalla lämmöllä kasveja, se sameuttaa värejä. Ilmeisesti niistä irtoava tanniini sameuttaa. Ruohokasvisia kasveja sen sijaan saa keittää ihan 'kuohuten'.
Sipulinkuoria kannattaa kokeilla myös vaalean-ja tummanharmaaseen lankaan. Tulee kivanvärisiä vihreitä. Punasipulin kuorilla pitäisi tulla ruskeaa väriä, mutta en ole sitä itse kokeillut.
Mielenkiinnolla seuraan tuleviakin värjäyskokemuksiasi.
hienoja värejä sait aikaan! erityisesti tuo sipulinkuorilla värjätty on minusta komea väri. :)
Aivan ihastuttavia värejä, ja ihanan tarkka kuvaus.
Voi kuinka kauniita sävyjä, pitää itsekkin kokeilla ainakin tuota nokkosta ja sipulinkuoria.
En nyt muista ulkoa kaikkien noiden värjäyskirjojen nimiä (jäivät mökille ensi kertaa varten), mutta kaikki kotimaiset olen hyviksi todennut. Aika paljon niissä ohjeet toistuukin mutta hyviä ovat kaikki :-)
Mutta ainakin nämä on hyviä: Klemola: Kasvivärjäys ja
Hassi: Luonnonväreillä värjääminen
Oi, ihana postaus, kiitos näistä vinkeistä ja inspiraatiosta. Mulla ei ole kärsivällisyyttä muihin kuin kool aid -värjäyksiin, mutta nyt tuli taas kipinä kokeilla sitäkin hauskuutta, kun ulkona voi taas kuivatella. Pidemmittä puheitta saman tien kattilan ääreen!
Tuo sipulinkuoriväri on oikeasti aivan upea! Täytyy varmaan itsekin kokeilla.
Kiitos inspiroivasta värjäyspläjäyksestä!
aivan ihania värejä! Mulla olisi tarkoitus kesällä myös kokeilla luonnonväreillä värjäämistä, toivotaan että myös tulee kokeiltua!!
Ja hyvä että kommenttini löytyi, ihmettelin jo mihin se oikein hävisi ;) Huomaan itse että ohjeen kirjoittaminen ON tosi vaikeaa, eikä sitä virhekohtaa välttämättä löydä. Ja kun löysin monta sellaista juttua mitä muut olivat ihmetelleet, ajattelin kirjoittaa niistä ihan sen takia kysyjille selviäisi miksi silmukat ei täsmää.
Ihania värejä. Minä odottelen, että pääsisin keräämään lupiinin kukkia. Viime vuonna niistä tuli tosi kaunis väri.
Tuota emäksisyyttä voi lisätä ruokasoodalla.
Värjäilin viime vuonna punasipulin kuorilla, joita oli melkoisen paljon. Ensimmäisestä väristä tuli rukskea ja jälkivärista vihreä http://www.tuula.org/blogi/index.php?query=punasipuli&amount=0&blogid=1
Tuula: mitä väriä lupiinista saa? Sitähän ainakin olisi runsaasti saatavilla kunhan kukkimaan alkavat:-)
Sinisistä lupiininkukista tulee sinivihreä
http://www.tuula.org/galleria/displayimage.php?album=6&pos=9
Kauniin värisiä lankoja! Tekisi itsekin mieli kokeilla tuota kasvivärjäystä joskus.
Mahtavaa! Sama homma täällä viime viikonloppuna. Sipulinkuorista tuli ihan hohtavaa (kullalle kimaltavaa) enkä purettanut millään. Ennen nokkosilla värjäämistä liotin lankaa vedessä, jossa oli kolme rautatablettia (!). Vaikka värjäysliemi oli ihan mustaa, langoista tuli juuri haluamaani harmaanvihreää. Olen huomannut, että alunapuretus haalentaa värejä. Kokeillaan sitten seuraavan kerran soodaa! Tämä hurahdus kasviväreihin lienee käsityötaitoisen taidetta. Onnea!
Ihanhan tässä tulevat mieleen nuoruuden kasvivärjäilyajat.
Värit ovat kestäneet hyvin jo vuosikymmeniä.
Kuule, emäksistä saat lisäämällä ruokasoodaa, sitä leivontaan käytettävää, mukaan keitoksiisi! Aivan ihania värisävyjä olet aikaan saanut -saana
Vau! Tosi upeita värejä! Jihuu, sipulinkuoret hyötykäyttöhön! Jospa jotain saisi itsekin aikaiseksi :)
Moikka, rikoin männynkävyt oksasilppurilla,helppoa,nopeaa ja melko siistiäkin.
Lähetä kommentti