tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Onteloneuletta

Miten ihmeessä Moda aina tupsahtaa postiluukusta niin ettei sitä yhtään ennätä odotella (toisin kuin Novitaa)? Tänäänkin lehti tuli täytenä yllätyksenä, mutta hyvin mieluisana sellaisena:-)


Lehti on jotenkin ihanan jouluinen, joulujuttuja tosiaan huomaa kaipaavansa jo nyt vaikka on vielä lokakuu. Kun on pimeää, niin joulun suunnittelu ja joululahjojen teko piristää kummasti:-) Tässä numerossa oli paljon tosi kivoja juttuja, joita en ehkä sellaisenaan toteuta, mutta joka tapauksessa kaikin puolin ihana joulunumero, kansikin on tosi houkutteleva!!

Kirjoneulekäsineet
Malli: oma
Lanka: Novita 7 veljestä, itsevärjätty, sinipuulla
Puikot: 3, 5 mm

Puikoilta on valmistunut nyt käsineet itselleni, kera jujujen ja jippojen;-) Olipa hauska lueskella mitä olitte ehdotelleet käsineiden erikoisuuksiksi...

Kerrotaanpa sitten:-)

Eräs arvailija veikkaili, että sormet olisi tehty pyörötasona ja juuri näin se on, jos nyt ymmärsin pyörötason oikein!! Ideana on se, että neuloin sormiosat ns. onteloneuleena (niin että neuloin kerrallaan joka toisen silmukan) joten pystyin sormet neulomaan 2 puikolla. Neuloin siis vuorotellen 1 s oikein, 1 s nurin neulomatta, 1 s oikein jne ja toisella puolella samoin, molemmilla puolilla on vaan oltava sama määrä silmukoita ja kerros tai siis puikollinen alkaa aina oikealla ja päättyy nurin neulomatta.

Ymmärsikö kukaan?? Tässä kuvia:

Tässä on se "nurin neulomatta"-kohta. Edellinen ja seuraava silmukka on siis oikeita silmukoita.


Tässä näkyy miten puikolla on vuorotellen oikea silmukka ja "takapuolen" eli toisen puolen nurjat jotka tällä puolella jätetään neulomatta. Puikko alkaa oikealla silmukalla.

Tässä näkyy kun mittaan sormiosaa sopivan pituiseksi, kuvakulma siis sormen päästä käsin. Kun sormiosa ei kiristä eli sormi mahtuu sinne sisään hyvin, on päättelyn vuoro... (joo, ja tuo itsevärjätty lanka vähän värjäsi peukaloakin neuloessa;-))

...ja päättely näkyy tässä:
Vuorotellen neulalle silmukat, siis ensin toiselta puolelta joka toinen ja sitten toiselta puolelta joka toinen. Ja langan kiristys! Ei siis mitään kavennuskerroksia. Tuolla tavalla tulee hieman töppösormet, mutta minulla ainakaan ei ole niin hoikat sormet että kaipaisin mitään kovin kummoisia kavennuksia:-)

Idean tuohon sain yhdestä vanhasta Taito-lehdestä, jossa oli jossain artikkelissa mainittu onteloneulekäsineet ja siitä ajatus lähti liikkeelle, ja oli ihan pakko kokeilla miten se toimisi!! Ja toimii se!! En tiedä onko sormien neulominen tuolla menetelmällä yhtään sen nopeampaa, mutta ainakin vaihtelua tavanomaiseen eikä tosiaan tarvitse pitää niin kauhean montaa puikkoa heilumassa kun sormia neuloo. Peukalon tein tavanomaisesti, koska siinä on kuitenkin aika paljon poimittavia silmukoita.


Yksivärisestä onteloneuleesta on myös ohje Knittyssä, eli aikoinaan kun neuloin Starskyn, huomasin miten kätevä ohje Starskyn vyöhön oli, sehän oli juuri onteloneuleena neulottu! Katsokaapa vaikka:-)13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

oijoi! olenkin sopivasti kotona etätöissä, mutta posti tulee vasta myöhemmin iltapäivällä.. toivottavasti kutenkin Modan kanssa! Loistava keksintö tuo onteloneule sormiin. Olen kutsunut sitä putkineuleeksi, mutta idea selvisi hyvin!

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh! Näyttää pätevältä!

Mun pitää muuten kiittää sua yhdestä tekniikasta, jonka näytit tuossa muistaakseni keväällä, kun raitaneuleessa päättelit lankoja seuraavan langan kanssa. Se on todella auttanut itseäni yhden pirullisen raitaneuleen kanssa. Että kiitos!

Marsvin

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Kiva idea! Tuota onkin kokeiltava.

Tuulia kirjoitti...

ovelaa, täytyypä kokeilla seuraavien hanskojen kanssa :)

Villilanka kirjoitti...

Vau! Ompa jänskä idea. Ei ole koskaan käynyt mielessäkään että sormikkaat vosi neuloa noinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Osuinpahan oikeaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Wau, jopa on erikoinen tapa tehdä sormikkaat - menipä oma arvaus aivan metsään :P

Pikkumyy kirjoitti...

Ihanat sormikkaat. Itsellä ei meinaa riittää kärsivällisyyttä sormiin, riittäisiköhän tuon neuleen kanssa ?!

Kaisa kirjoitti...

Nyt tuli semmoinen hytinä että tuotahan pitäisi päästä kokeilemaan. Tarvitsisin itse asiassa hansikkaat... :)

satumh kirjoitti...

joo, samaa aattelin kun moda tuli tossa alkuviikosta. että sitä harvemmin ehtii oikein odoottamalla odottamaan, toisin ku just vaikka novitan lehteä jota oottaa kuin kuuta nousevaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä tätä juttua piti kokeilla heti ja hyvin onnistu alikessun kynsikkäiden sormet kiitos

Eija kirjoitti...

kiitos vinkistä tätä juttua piti testata heti ja hyvin onnistui alikessun kynsikkäät

Anonyymi kirjoitti...

kiitos vinkistä. Tätä juttua täyty heti kokeilla ja tein alikessulle kynsikkäät ja hyvin niidenkin sormien kutominen onnistui ontelona.