torstaina, lokakuuta 18, 2007

Pitkä viikonloppu takana;-)

Viikonloppuni venyikin näin pitkäksi kun oli niin ihanat ilmat, ettei malttanut mökiltä pois lähteä. Ja kun ei ollut mikään pakko, niin mielelläni nautin ihanista syysilmoista värjäillen lankoja ja ehdinpä tehdä vähän muutakin kivaa:-) Metsässäkin oli nyt ihana liikkua kun hirvikärpäset oli kadonneet 5 asteen pakkasen jälkeen!!

Mutta ensin värjäykset! :


Tässä on vasemmalta oikealle:
1. verihelttaseitikki, lakit
2. verihelttaseitikki, lakit
3. verihelttaseitikki, lakkien jälkiliemi
4. verihelttaseitikki, lakkien jälkiliemi
5. verihelttaseitikki, jalat + hieman sipulinkuoria
6. krappi (ihana, voimakas syksyinen oranssi!)
7. krappi
8. krappien jälkiliemi (ihana lohenpunainen)
9. krappien jälkiliemi

Jokainen vyyhti on 50 g eli noistakin kertyy jo ihan kivasti lankaa:-) Värjäsin krapilla enemmänkin ja sitä jäikin, se oli aika riittoisaa värijauhetta. Itse asiassa valkoiset langat loppuivat taas (!!) kesken, krapilla olisi tullut vielä paljon noita jälkivärejä, aina hieman vaaleampaa sävyä, samoin sinipuulla.

Krappijauheella värjäsin erään kirjan ohjeen mukaan, eli jauhe liuotettiin veteen, nostin lämpötilan 30 asteeseen, lisäsin langat ja nostin lämpötilan 60-70 asteeseen, ja siinä lämpötilassa pidin puolisen tuntia. Kirjassa oli että jos lämpötila menee lähelle kiehumispistettä, väri samenee, mutta sitä en kokeillut (ehkä senkin voisi jossain vaiheessa kokeilla, että millainen väri se olisi...)

Sitten seuraavana päivänä kokeilin marja-aroniaa sekä sinipuun lastuja:

Vasemmalla marja-aronia + aluna, oikealla sinipuu + alunan sävyt. Olin kotona marja-aronialla värjäillyt pelkällä marja-aronialla ja siksi väri oli mitättömän harmahtava eikä ollenkaan sellainen kuin olin kuullut muiden kokemuksia. Mutta se aluna olikin oleellinen juttu tuossa, kokeilinkin ilman alunaa ja väri olisi ollut taas haalea, mutta aluna kirkasti sen. En käsitellyt lankoja alunalla, vaan sekoitin vain alunan väriliemeen ennen lankoja. Tuli tosi kaunista, harmi ettei ollut enempää niitä marjoja. Heti tuli mieleen että se on sellainen pensas, jota voisi mökin pihalle ostaa, saisi sitten omasta pihasta värimarjoja!


Tässä vielä vyyhtejä syksyisen auringonvalossa, ihana värihehku!

Värjäysten lomassa ehdin vähän neuloakin! Tein hyväntekeväisyyteen paksusta langasta (muistaakseni Karuselli- niminen lanka) pipon ja huivin. Lanka oli kivan paksua neuloa ja värit on ihanan syksyiset, sellaiset juuri lokakuun värit!

Lokakuu-setti

Malli: oma: pipo peruspipo 2 o, 2 n-neulosta ja huivi 2 o, 2 n 4 krs:n välein vaihdellen

Lanka: Novita Karuselli, 200 g

Puikot: 7 mm

Ja tämä pitsihuivi oli lähtiessä oikeastaan vaan reunakuviota vaille, joten se valmistui pikaisesti viikonlopun aikana:


Malli: oma (julkaistu vain Ullan jäsenille)

Lanka: Novita Marimba, ruskea

Puikot: 4 mm


Paikallisesta mökkikirjastosta löytyi myös kotimainen neulekirja, jonka olemassaolosta en ollut tiennyt mitään!! (miten voi olla mahdollista??) Kirjassa oli kivoja sukkamalleja, enemmänkin sellaisia koristeellisia pikkusukkia, mutta kivoja ideoita sieltäkin poimin mukaani.

Kirjoista puheenollen, olen joskus aikoinaan laittanut Adlibrikseen kirjavalvontaan tämän kirjan ja nyt se on saatavilla, mutten yhtään muista miksi olen ko. kirjan laittanut listalleni:-/ Tietääkö kukaan onko kirja hyvä, kannattaako ostaa?? Kohtuuhintainen näytti olevan:-)

Pajutöitäkin harrastin sen verran, että piti kokeilla yhden askartelukirjan ohjeen mukaisesta pajusta tehtyjä pannunalusia:Ohje oli tosi helppo ja näitä voisi tehdä vaikka vielä muutaman lisää! Materiaaleina käytin vain pajunoksan pätkiä ja juuttinarua. Väleissä on solmut, harvemmassa umpisolmut, tiheämmässä vain yksi solmu .

Yksi mökin kissanpennuista tahtoi vielä poseerata - näin isoksi pennut on jo kasvaneet:

Tällä kissalla on tosi nätti kuvio: musta osuus muodostaa kuin pienen boleron eteen ja lisäksi selässä ja kyljissä on valkoisia karvoja, kuin hapsulankaa mustan joukossa:-)

Ja hip hei, mikä odotti kotona: kutsu Ravelryyn!!! Vihdoinkin!!!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletpa ollut ahkera ja millaisia upeita värjäystuloksia! Minun kattilat ovat jo talviteloilla.

Tiina kirjoitti...

Kauniita lankoja! Meillä valittiin pihaan (ja naapureidenkin pihoihin) raja-aidaksi marja-aroniaa. Syyn voit arvata! ;P Marjoja voi käyttää mehuissa esim. jonkin toisen marjan kanssa. Niissä on kai paljon c-vitamiinia. Marja-aronialla värjättyä lankaa löytyy varastosta vähän, mutta en ole siitä vielä mitään neulonut. Ihanan tumma violetti väri se joka tapauksessa on! Värinkesto ei kai kuitenkaan ole niin hyvä kuin monella muulla, kuulemma haalistuu auringossa ja pesussa. Mutta ei haittaa, kun on muuten niin kaunis ja tumma väri!

Ihana kissanpentu, samaa näköä kuin meidän kissassa!

Pikkumyy kirjoitti...

Todella kauniin luonnon värisiä lankoja! Aivan ihania. Ja huivi ja piposetti ovat myös kauniit.

Anonyymi kirjoitti...

Kauniita värejä jälleen kerran. Tuo marja-aronian väri vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja rupesin jo harkitsemaan, pitäisikö työpaikan edessä olevista pensaista kerätä marjat talteen.

Piposetti ja huivi ovat kauniit.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä taas kelpaa puikkojen suihkia kun noita lankoja katselee :) Minulla on kattilassa vielä yksi värikeitto, mutta tämä vatsatauti pysäytti koko perheen hetkeksi, eikä ole juuri lankoja jaksanut mietiskellä.

Nyt harmittaa kun linnut ehtivät ensin aronioiden kimppuun :( Ensi vuonna täytynee toinen pensaista huputtaa verkkoon hyvissä ajoin. On noista mehuakin herukoiden kanssa keitelty. Syötynä en kyllä ole makuun päässyt.

Kivoja pajujuttujakin olet tehnyt. Minä vasta odottelen risumateriaalia tuolta puunlatvoista alassaapuvaksi, että pääsisi taas kokeilemaan jotain.

AnneM kirjoitti...

voi ei, aivan ihanat sävyt langoissa!!! Harmittaa että omat kasvivärjäykset jäi suunnitteluasteelle tänä kesänä, mutta ensi vuonna sitten... onhan mulla "lomaa" elokuulle asti"!

Sari (saristitching) kirjoitti...

Tosi kauniin värisiä lankoja. Ja ihana kissanpentu!!!

Anonyymi kirjoitti...

Ihania värejä olet saanut värjättyä, todella kauniita. Pihani marja-aronian marjat hävisivät ennen kuin huomasinkaan parmpiin suihin mutta ensi vuonna voisin kokeilla lankojen värjäystä. Suloinen kissa.

ihanasonja kirjoitti...

Kasvivärjäykset on taas kivan näköisiä! Hienoja sävyjä! Ruska huivi on kanssa hieno!

Anonyymi kirjoitti...

toivottavasti marja-aronian värit pysyvät. kokeilin joskus ja värit eivät pysyneet, haalistuivat. Mutta ehkä vika värjärissä. Jos veriheltoista haluaa montaa sävyä, voi kokeilla keittää sienet toiseen kertaan, tulee tummenpaa kuin ekan keiton jälkiväristä. ja toisen keiton jälkiväristä olen saanut ihanan hentoa vaalenapunaista

satumh kirjoitti...

tosi hienoja nuo marja-aronialla värjätyt! :) ja tosi kivasti raidoittuu tuo lanka mistä teit pipo-huivisetin! :)